Čerkez: Ima puno razloga za opreznost, očigledno su svi previše opušteni

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez govorio je o porastu broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, ali i Federaciji Bosne i Hercegovine.

U toku protekla 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 279 uzoraka, pozitivna su bila 23 uzorka od toga čak 16 u Sarajevu, po dva u Travniku i Zenici, te po jedan slučaj u Maglaju, Trnovu i Kaknju

“Ima razloga za opreznost. Očigledno je da su svi previše opušteni”, kazao je Čerkez.

U Sarajevu je u jučer u organizaciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održan radni sastanak predstavnika kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo kantona.

“Naša orjentacija je da u predstojećem periodu djelujemo lokalno i da na lokalnim sredinama pokušavamo da intervenišemo da ne bi imali ponovo scenarije koje smo prošli”, naveo je Čerkez.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 31.05. dozvoljeno je kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz prethodnu suglasnost Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te je na sastanku ponovo potcrtana mogućnost i potreba djelovanja na nivou kantona i lokalnih zajednica u cilju saniranja pojedinačnih žarišta. (N1 Info)