Upriličen komemorativni skup povodom smrti dr. Smajila Durmiševića

Povodom smrti dr. Smajila Durmiševića, ljekara, pedagoga, univerzitetskog profesora, javnog radnika i pjesnika danas je u sali Gradskog vijeća Zenice priređen komemorativni skup, na kojem su o njegovom životu i djelu govorili dr. Senad Husejnagić, dr. Eniz Čolaković, književnik Željko Grahovac i književnik i novinar, Said Šteta.

U svojim obraćanjima su ukazali da je dr. Durmišević bezuslovno instistirao na istini,ma kako ona gorka bila.

“Smajil je volio istinu, volio je pravednost, iako je pravednosti malo kušao”, kazao je Said Šteta.

Skupu se obratio i dr. Eniz Čolaković iz Mostara, istakavši da je u svom radno-naučnom usavršavanju puno naučio od kolega iz Zenice, Smajila Durmiševića i Dželala Imamovića.

Dr. Smajil je jedan od velikih boraca na polju ekologije, odnosno podizanja svijesti na očuvanju prirode, pa se i posljednji oproštaj od njega,kao po nekoj simbolici,desio 5. juna,koji se obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša.

Smajil Durmišević bio je profesor na Zdravstvenom,odnosno Medicinskom i Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, a od 1997. godine je na čelu Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Zavoda za javno zdravstvo ZDK, kasnije Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Objavio je više od 80 naučno-stručnih radova, te preko dvije stotine i pedeset zdravstveno-popularnih članaka, autor je više univerzitetskih udžbenika i stručnih knjiga.

Dr. Durmišević je 2015. u Zenici, u kojoj je živio i posljednjih decenija stvarao, dobio Plaketu Grada.

Dženaza namaz rahmetli dr. Smajilu Durmiševiću bit će klanjana danas u 14 sati ispred Sultan-Ahmedove -Čaršijske džamije u Zenici.

Ukop i dženaza će se obaviti u njegovoj rodnoj Žepi, u subotu u 13,30 sati. (Šerif Babić)