Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na COVID19

Od danas 1. juna prestaje važiti Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje sa aerodroma u BiH radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.

Na sjednici održanoj 28.05.2020. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donesena je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu Hercegovinu, kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Radi lakše primjene ranije odluke, precizirano je da stranci zbog poslovnih obaveza mogu ući u BiH pod uslovom da posjeduju poziv pravnog lica iz BiH, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma, te da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2 ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih uslova. (Akta.ba)