Krizni štab ZDK: Povoljnu epidemiološku situaciju remeti stanje u Tešnju i Maglaju

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona je u pauzi današnje sjednice priredio pres konferenciju na kojoj je saopćeno, da je ukupna epidemiološka situacija povoljna, koju remeti stanje u klasterima u Tešnju, te odranije u Maglaju.

Ministar zdravstva, Adnan Jupić je ukazao, da je do sada u ZDK ukupno 290 oboljelih, od čega je preko 240 ozdravilo, a oko 45 je aktivnih slučajeva.

„Iako imamo više oboljelih dva puta više nego Tuzlanski i Sarajevski kanton zajedno, naši rezultati u proteklom periodu su svjetski vrijedni“, ustvrdio je ministar Jupić.

ZDK nema preminulih od korone virusa, niti slučajeva životno ugrožavajućih osoba.

Od ukupnog broja oboljelih, preko 200, ili 80 posto je u klasterima u Maglaju i Tešnju u 3 privredna subjekta.

„Očito je da su se neki propusti napravili, ali Krizni štab nema ingerencije za ove poslovne subjekte, pri čemu smo o svemu upoznali nadležne institucije“, dodao je Jupić.

Trenutno će jedan broj oboljelih iz Tešnja biti smješten u izolatorij u Stacionaru koji pripada Kantonalnoj bolnici Zenica, a naredni potezi bit će stvar dogovora sa lokalnom zajednicom i menadžmentom Doma zdravlja u Tešnju, saopćeno je na pres konferenciji zdravstvenog Kriznog štaba ZDK.(Šerif B.)