Novi set instrukcija INZ-a namijenjen ustanovama za brigu o djeci i odraslim sa posebnim potrebama

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, na osnovu Zaključka Federalnog štaba civilne zaštite, izradio niz setova procedura za početak rada ustanova različitog tipa. Između ostalih, objavljen je i set preporuuka posebno namijenjen ustanovama za brigu o djeci i odraslim osobama sa posebnim potrebama.

Procedure, detaljno opisane u dokumentu sa prilozima, ilustracijama i potrebnim upitnicima/dokumentima, dostupne su svim sličnim ustanovama u BiH, putem web stranice Instituta inz.ba, a po službenoj dužnosti su elektronskom poštom proslijeđeni nadležnoj ustanovi tog tipa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Sve potrebne instrukcije

Vodič za unapređenje sigurnosti u centrima i ustanovama za djecu i odrasle s posebnim potrebama je izrađen na osnovu smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo, ali i sličnih iskustava i praksi institucija u susjednim državama.

– Svjedoci smo ukidanja niza mjera u javnom životu, što će značiti znalajno povećanje cirkulacije građana u javnom prostoru. istovremeno, problem pandemije Covida-19 nije otklonjen, pa se i dalje primjenjuju zaštitne i sigurnosne mjere distance, korištenja dezinfekcionih sredstava, te niz drugih preporučenih mjera. Posebno je bitno da se zaštite djeca i stare osobe, kao i osobe koje nisu u mogućčnosti da same brinu o svom zdravlju.

U opširnom dokumentu se govori o potrebnim biosigurnosnim mjerama, potrebi formiranja Kriznog tima, određivanju rizičnih tački u centru/ustanovi, pojedinim segmentima strateškog djelovanja uprave, ali i generalnoj organizaciji rada takve ustanove u vremenu pandemije ili epidemije, ističe doc.dr. Nino Hasanica iz Kriznog štaba za zdravstveno-odgojne aktivnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Detaljno su opisani načini organizacije rada sa korisnicima, ograničenja ulaska u Centar/ustanovu, izradu i postavljanje dez-barijera za ruke/noge, primopredaju korisnika, procedure ulaska u Centar, određivanje rizičnih pratitelja, postupanja u slučaju bolesti korisnika ili roditelja, mjerenja temperature i slično….

– Dali smo preporuke i oko organizacije rada unutar centra/ustanove, sa svim detaljima, od dostave i distribucije hrane, do ponašanja zaposlenika u i izvan Centra, kao i tretiranja otpada, ali i priredili uzorke sa mogućim izgledom niza obrazaca, ističe Hasanica.

Online svi setovi potrebnih dokumenata o zaštiti

INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, Preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i Vodič za ortganizaciju rada u predškolskim ustanovama.

Na web stranici Instituta inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom.

– Panika nije rješenje, oprez jeste, zato je neophodno da se svaki građanin informiše i usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru, poručuju iz INZ-a.