Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

Zapadnohercegovački kanton je korona-free zona. Iz uprave civilne zaštite ovog kantona saopštili su da od danas nema zaraženih osoba korona virusom i zahvalili građanima na odgovornom ponašanju. Popuštanje mjera uspostavljenih zbog pandemije aktuelno je u oba entiteta BiH. U RS jučer su počeli sa radom bazeni, wellness i spa centri a u FBiH će najvjerovatnije tokom ove sedmice biti ponovo otvoreni tržni centri.

Sredstvo za dezinfekciju ruku na stolu u bašti jednog od sarajevskih kafića čiji enterijeri i dalje nisu prikladna mjesta za posjetioce, podsjetnik i za one koji sjede i za one koji prolaze da je korona još uvijek tu i da se još uvijek čeka manja i elegantnija bočica tekućine proizvedene u naučnoj laboratoriji – za proglašenje novog početka života bez straha od Covida 19. Kišno vrijeme u Sarajevu, jedni su zaboravili kišobrane, drugi maske, treći sa nestrpljenjem čekaju da od jednog ovakvog dana pobjegnu u potrošački hram – tržni centar, četvrti vjeruju u onu strpljen – spašen i ne žuri im se u šoping.

Građani koje smo anketirali, imali su različita mišljenja.

“Ne nedostaje mi rad tržnih centara. Odmah da se razumijemo, možda mi nedostaje pokoja bašta ali ljudi se ne pridržavaju mjera pa mi ni to ne nedostaje. Nedostaje mi malo šetnje a maske mislim da i dalje treba nositi”, kazao je jedan građanin.

“Uvijek sam nastojao jedan đir da napravim radi sebe. Stavim ovu masku mada ne znam čemu mi služi ali eto…”, drugo je mišljenje.

“Neka mjera dobre su, ja ‘vako nosam masku kad vidim drota nataknem gore”, šaljivo je rekao.

“Mislim da je rano još uvijek za otvaranje tržnih centara”, naveo je jedan od građana.

“Tržni centri… Ne mogu zamisliti dan da ne odem tamo, to je ono što mi najviše nedostaje”, jedan je od odgovara.

“Naravno da mi teško pada što nisam mogla da obavim odlazak u šoping ali sad će mi biti lakše jer će se sve otvoriti”, rekla je jedna građanka.

Do kraja maja – kažu nadležni, odnosno tokom ove sedmice, oni koji čekaju ukidanje zabrane rada tržnih centara – trebali bi odahnuti. Među njima su najvažniji oni kojima to čekanje ugrožava egzistenciju.

“U ovoj sedmici, odnosno krajem ovog mjeseca predstoji ta treća faza koja zapravo obuhvata i tržne centre. Naravno, konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite”, rekao je stručni savjetnik za odnose sa javnošću federalnog ministarstva Zlatan Peršić.

Konačna odluka o pomenutoj naredbi, javnosti će biti predočena sutra.

“Zaista nam je u cilju da i mi u federalnom štabu brzo odreagujemo i da omogućimo rad tržnih centara kako bi dodatno u trećoj fazi došlo do ublažavanja mjera i do omogućavanja povratka života u redovne i normalne tokove, a sve u cilju da ekonomija koja je posrnula ova dva mjeseca doživi zamah oporavka”, naveo je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Sloboda kretanja mnogima je osnovna asocijacija na normalne tokove, te je ukidanje mjere samoizolacije uzrokovalo pojačan protok ulazaka i izlazaka na graničnim prelazima. Na istim je ukinuta obaveza testiranja ali i popunjavanja sanitarnog upitnika.

“Od 21. maja do 25. maja , na ulazu u BiH evidentirano je 89.869 osoba, dok je u istom razdoblju na izlazu iz BiH evidentirano 77.592 osobe. Evidentan je porast broja ulazaka i izlazaka iz Bosne i Hercegovine ukidanjem samoizolacije, kao i ublažavanjem mjera kako u BiH, tako i u susjednim zemljama”, kazala je Franka Vican, portparolka portparolka Granične policije BiH.

Prelazak granice nekima je asocijacija na putovanja, a da li su putovanja uglavnom asocijacija na prošlost ili i dio plana za predstojeće ljeto – radnici u Turističkim agencijama znaće preciznije početkom juna, kada, kao nam je rečeno u onim koje smo kontaktirali – aktivnije počinju sa radom. U međuvremenu, razmišljanje o odmoru sa pogledom na neko “korona free” more, prekinuće nedoumica – sjesti ili ne sjesti u baštu, po jednom ovakvom danu, u kom je kišobran – za dvoje pod maskama. (N1 Info)