Drljević: Nisam zadovoljan načinom ublažavanja mjera

FOTO: Zenicainfo.ba

Trenutno epidemiološko stanje u Zeničko – dobojskom kantonu je zadovoljavajuće. Ipak, doktor Ednan Drljević, načelnik Infektivnog odjela Kantonalne bolnice Zenica nije zadovoljan načinom ublažavanja mjera, kao ni odnosom građana prema trenutnoj situaciji.

“Vi sad prođite Zenicom ako bude pet ljudi imalo masku na nosu ja snosim odgovornost za sve ostalo. Ovdje se maske ne nose kako treba, drugo, masku trebaju nositi obje osobe koje dolaze u kontakt jer se na taj način mogućnost zaraze smanjuje sa stotinu na svega pet posto. Kad se nosi maska, podrazumijeva se da je svi nose. Kad ja nosim masku onda štitim vas, a kad vi nosite masku onda štitite mene tako da ta uzajamna komunikacija smanjuje mogućnost zaraze”, smatra doktor Drljević.
Doktor Drljević je još jednom ponovio da nije zadovoljan načinom ublažavanja mjera.
“Kod nas se mjere popuštaju bez da vi igdje imate kako da se ponašate. Svi otvaraju kako hoće, otiđite u firme, kafiće, gdje god hoćete i vidjet ćete da niko ništa ne poštuje. Posebna priča je to da se mjere ne odnose na mikrolokalitete. Kod nas u Maglaju koje je žarište i u Olovu koje nije imalo ni jedan slučaj važe iste mjere, isto rade kafići, počinju sportske utakmice i to je nezamislivo”, kaže doktor Drljević i dodaje kako inspekcije ne rade u dovoljnoj mjeri svoj posao.
Laboratorij Kantonalne bolnice Zenica još uvijek nije dobio akreditaciju da može početi sa testiranjem na korona virus. Direktor ove ustanove doktor Rasim Skomorac kaže da je dokumentacija u federalnom ministarstvu i očekuje do kraja sedmice da bi mogli dobiti konačan odgovor. S obzirom da sve ovo predugo traje pitali smo Skomorca ima li možda opstrukcije u ovom postupku certificiranja.
“Ne bih ja to tako govorio. Znate svi da imaju mnogo posla, vjerovatno nemaju dovoljno kapaciteta. Ne bih ja govorio da se radi o opstrukcijama, mislim da će rješenje biti pozitivno i nema razloga da se opstruira”, smatra Skomorac. (N.G.)