Problemi provedbe Lokalnih izbora 2020

Centralna izborna komisija BiH saopštila je kako će u srijedu biti održana tematska sjednica sa isključivo jednom tačkom dnevnog reda – problemi provedbe lokalnih izbora 2020. Iz SDA ranije su zatražili odgađanje izbora zbog činjenice da nije usvojen državni budžet. No, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija pozvao je članove CIK-a da rade svoj posao, a finansiranje će biti osigurano. Iz opozicionih stranaka oštre kritike prema vladajućim zbog poziva na odgađanje. U konačnici – održavanje izbora je i ustavna i zakonska obaveza.

Izborni proces koštat će oko 9 miliona maraka. Dio novca obezbjeđuju opštine i gradovi, a nešto više od polovine izdvaja se iz državnog budžeta. No, isti nije usvojen. Iako je Centralna izborna komisija ranije predložila odlaganje izbora, predsjedavajući Vijeća ministara, Zoran Tegeltija im poručuje da rade svoj posao, a finansiranje ostave nadležnim za to.

“Ja sam to osobno shvatio kao mogućnost da se ponovo jer su namirisani milioni iskoriste i izbori kako bi se utrpalo u nečije privatne džepove. Ali izbora će biti”, kazao je Slavo Kukić, akademik.

“Imajući u vidu činjenicu da su naši izbori tek u oktobru, da predizborna kampanja počinje 4. septembra nisam vidio nijedan racionalan razlog da se razmišlja uopšte o odlaganju izbora jer se istovremeno naše dvije susjedne države niko nije razmišljao o odlaganju, sem jednog dijela opozicije u Srbiji, a vidimo da će izbori biti 21. juna, a u Hrvatskoj ili krajem juna ili početkom jula”, kazao je Vehid Šehić, koalicija Pod lupom.

Iz SDP-a BiH poručuju kako posao CIK-a nije da se bavi finansijama, nego da priprema izbore. Posao im nije ni da se bave pandemijom. A na prijedlog SDA da se izbori odgode zbog neusvajanja budžeta, iz SDP-a su stava kako se u ovoj stranci pribojavaju poraza, pogotovo u Kantonu Sarajevo, i da su spremni na mostarizaciju države.

“Želim vrlo jasno poručiti da ni način da ne bude usvojen budžet nije razlog da se odgađaju izbori, prvo imali smo tu situaciju 2012. kada je tek krajem maja usvojen budžet, pa su izbori bili raspisani i sve aktivnosti provođene, drugo postoji mogućnost i Vijeće ministara može iz sredstava tekuće rezerve da osigura sredstva i dužno je da osigura sredstva za provođenje izbora. I na kraju političke partije postoje zbog toga da bi učestvovali na izborima. Za SDP ne postoje opravdani razlozi za prolongiranje izbora”, istakao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Vijeće ministara shodno Izbornom zakonu ima rok od 15 dana od raspisivanja izbora da osigura novčana sredstva. Stoga iz SDA danas odgovaraju i Zoranu Tegletiji i članovima SDP-a:

“Imajući u vidu da taj rok istječe za četiri dana, 22. maja, pozivamo predsjedavaućeg Vijeća ministara da javnosti predstavi konkretan finansijski plan kroz koji će Vijeće ministara realizirati ovu zakonsku obavezu. Što se tiče saopćenja SDP-a u kojem se pokušava dovesti u pitanje naša volja da se održe izbori, poručujemo SDP-u da ne brinu zbog toga, jer jedva čekamo izbore kako bismo ih ponovo pobijedili.”

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić stava da bi najbolje bilo spojiti lokalne i opće izbore. Time bi se kaže dobio prostor da se smanje mogućnosti malverzacija, ali i da se depolitizuju, tvrdi, članovi Centralne izborne komisije.

“Nama je na prošlim izborima pola miliona nevažećih glasova, glasali su mrtvi, 6500 biračkih odbora je navečer promijenjeno, čemu izbori ako će se tako krasti izbori odgovaraju samo vladajućim strankama jer one imaju najbolje organizirane mašine koje to rade zato mislim da nije poenta hoće li izbori biti za mjesec ili dva nego hoće li biti fer”, kazao je Radončić.

Inače kada je riječ o budžetu, Vijeće ministara je Nacrt za koji nisu glasali sprski predstavnici, uputilo Predsjedništvo. Ipak i iz ove institucije smatraju da su neophodne dorade shodno novonastaloj situaciji. Budžet je ponovo vraćen Vijeću na doradu.

“Predsjedništvo BiH traži da mu se novi Nacrt budžeta dostavi najkasnije do 31. maja 2020. godine. Novi Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu treba prilagoditi situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, tako što će se predvidjeti uštede na strani rashoda, poštujući okvir budžeta institucija Bosne i Hercegovine koji je dogovoren na sjednici Fiskalnog vijeća 27. decembra 2019. godine. Po mogućnosti, tako osigurana sredstva treba predložiti u posebnu stavku, kojom bi se pomoglo u otklanjanju ekonomskih šteta nastalih uslijed pandemije”, kazali su iz Predsjedništva BiH.

Sjednica Vijeća ministara zakazana je za četvrtak. Oko stotinu tačaka dnevnog reda, no bar za sada, nijedna koja se tiče Budžeta BiH. (N1 Info)