Posljedice požara u Banlozima: Porodica Šuvalić za 15 minuta ostala bez krova nad glavom

Prije nekoliko dana u romskom naselju u Banlozima došlo je do požara na stambenom objektu. Jedna baraka je izgorjela do temelja, ali na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba.

Nusret Šuvalić sa suprugom i djecom ostao je u manje od 15 minuta bez svega onoga što je stvarao čitav život. Kako kaže sad mu je prioritet obezbjediti krov nad glavom za svoju porodicu.
„Žena, djeca i ja smo spavali, kad nas je probudila komšinica koja je prolazila i vidjela da drugi dio barake gori. Mi smo ustali pokupili djecu i onako ne znajući šta se dešava istrčali vani. Nismo uspjeli iznijeti ništa, ni obuću ni odjeću, ja sam samo pokupio djecu izašli smo, a već su počele grede i daske koje su izgorjele da padaju. Sve mi je ostalo unutra pa i 400 maraka hrane koju sam donio dan ranije“, kaže Šuvalić.
Naš sagovornik kaže da je nakon ovoga ostao bez svega, ali ono što ga posebno brine jeste da su ostali bez krova nad glavom.
„Molim sve organizacije, Gradonačelnika da pomognu mojoj djeci i meni da nismo na vedrom nebu, to mi je prioritet da maknem djecu sa ulice“, dodaje.
Ova sedmočlana porodica trenutno je smještena u jednoj sobici koju je Nusretu ustupio rođak koji živi u blizini.
„Ovaj rođak što nas je primio također ima svoju djecu. Ne mogu mu se dovoljno zahvaliti, odmah nas je primio i što je svojoj djeci kupio podijelio je sa nama da ne budemo gladni“, naglašava Šuvalić.
Nusret i njegova supruga nastojali su obezbjediti svojoj djeci budućnost. Dvije djevojčice, Nusreta i Vanja, jedna peti, druga šesti razred redovno pohađaju nastavu, a i tokom pandemije redovno prate i izvršavaju sve svoje obaveze, potvrdila nam je ovo učiteljica Ramiza Bračkan. Ona je dodala da sa roditeljima imaju dobru saradnju i da su se roditelji ovih djevojčica od samog početka bez obzira na sve poteškoće sa kojima su se kroz život susretali borili da im djeca idu u školu. (Nedžad G.)