Obilježena 28. godišnjica Željezarskog bataljona i Prve brigade Zenica

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje kod direkcije Željezare Zenica i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima pripadnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata Armije R BiH, danas je obilježena 28. godišnjica Željezarskog bataljona i Prve brigade Zenica.

Cvijeće su položile delegacije 4 temeljne boračke organizacije,kao i drugih boračkih udruženja, te Gradskog vijeća Zenica.

Željezarski bataljon formiran je 13. maja 1992. godine, a 18. maja iste godine Prva brigada Zenica, koja je kasnije prerasla u 303. Vitešku i nosilac je najviših priznanja, počasnog naziva „Slavna“ i dobitnik kolektivnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Kroz Željezarski bataljon prošlo je oko 7.000 radnika, koji su bili u sastavima zeničkih jedinica, ali i jedinica iz drugih gradova, a svoje živote za državu dalo je 396 radnika Željezare.

Prva brigada Zenica-303. Viteška iznjedrila je 23 zlatna ljiljana, a 219 boraca dalo je svoje živote u odbrani slobode i nezavisnosti domovine BiH.

Grad Zenica nije zaboravio svoje heroje i Brigadu po završetka rata dodjeljuje priznanja „Plaketa grada Zenice“ i „Grb grada Zenice“, pri čemu i jedna ulica nosi naziv po Prvoj zeničkoj brigadi.(Šerif B.)