Završena misa za Bleiburg u Sarajevu, ovo su poruke kardinala Vinka Puljića

Misa je počela u 12:15, a za vrijeme obreda se obratio i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić koji je predvodio ceremoniju.

On je poručio da se žrtve ne smiju zaboraviti, a da je cilj molitve pokazati poštovanje.

“Biti prisutan i sudjelovati na ovoj svetoj misi za žrtve Bleiburškog polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše”, započeo je Puljić svoje obraćanje kazavši kako se ujedno u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga.

“Želimo da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sjećanju na žrtve. Sabrani smo u molitvi da pokažemo poštovanje i da čuvamo sjećanje”, dodao je on.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju kada je u pitanju poštivanje umrlih, te je citirao svetog Ivana Pavla II čije oči na statui je neko prekrio povezom u znak protesta protiv održavanja ove mise.

“Sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrijednost žrtava”, poručio je Puljić citirajući riječi svetog Ivana Pavla u kojima govori da je sudbina mira povjerenja institucionalnim formama i solidarnosti srdaca.

Misi su pored sveštenika i časnih sestara prisustvovali hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Katedralu su sve vrijeme mise obezbjeđivali pripadnici MUP-a KS, veliki broj političara, građana i organizacija je kritikovao manifestaciju, a održana je i komemorativna šetnja žrtvama fašističkog terora.

Današnja molitva za ubijene u Bleiburgu je bila 75. komemoracija po redu za žrtve bleiburškog križnog puta ili hrvatskog križnog puta, kako ga još nazivaju, a uobičajeno masovno okupljanje Hrvata u Bleiburgu zbog širenja zaraze koronavirusa nije dozvoljeno. U Bleiburgu je pak održana misa za žrtve, kao i u Zagrebu. (Klix.ba)