Veliki korak unazad za priču o nastavku Premijer lige BiH

Čini se kako je ovog jutra napravljen veliki korak unazad kada je u pitanju priča o nastavku Premijer lige BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić još uvijek čvrsto stoji iza svog stava da neće dopustiti pokretanje profesionalnih liga do 1. jula.

On je jutros u Banja Luci još jednom objasnio zbog čega ova zabrana stoji na snazi.

“Šta će se desiti ako u okviru profesionalne lige utvrdimo da je neko pozitivan? Bilo bi veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga”, kazao je Šeranić novinarima.

“Iz preventivnih razloga odlučili smo da se do 1. jula ne razmatra nastavak profesionalnih liga, već da se isprati kakvo će biti zdravlje sportista nakon nastavka treninga, a da se potom razmotri i nastavak takmičenja”, dodao je.

Također, osvrnuo se i na činjenicu da su prvenstva u Francuskoj, Holandiji i Belgiji već završena.

“Vi ste naveli gdje počinje prvenstvo, ali niste naveli da je prvenstvo završeno u Belgiji, Francuskoj i Holandiji. U zemljama u kojima se nastavljaju prvenstva izdvajaju velika sredstva da bi obavili testiranja svih sportista i potom dozvolili nastavak profesionalnih liga”, naveo je Šeranić odgovarajući na pitanje da li će se u RS-u dozvoliti nastavak liga jer je to učinjeno u brojnim evropskim zemljama kao i zemljama regiona.

Podsjetimo, naša Premijer lige prekinuta je početkom marta, a do kraja je ostalo 11 kola. Lider je prije prekida bila ekipa Sarajeva s tri boda više od Željezničara.

Izvor: sportsport.ba