Obilježena godišnjica stradanja prve civilne žrtve rata u Zenici

U naselju Radakovo, kod spomen obilježja, danas je obilježena godišnjica ubistva Matee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici, koja je sa nepune dvije godine života stradala 1992. godine prilikom blokade Kasarne na Bilimišću u Zenici.

Mala Matea Jurić poginula je od zalutalog metka u unakrsnoj vatri između jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica Teritorijalne odbrane, dok se sa svojim roditeljima vozila u putničkom vozilu, a tom prilikom ranjena je i njena majka.

Ovo obilježavanje organizovale su i cvijeće položile, uz delegaciju Grada Zenice, četiri temeljne gradske boračke organizacije: Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“, Organizacija porodica šehida i palih boraca „Zlatni ljiljan“, zatim Organizacija ratnih vojnih invalida i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“, a u njihovo ime obratio se Tahir Šabić, predsjednik JOB-a „Unije veterana“ Grada Zenice.

„Danas smo se okupili na mjestu, koje uvijek i nanovo izaziva bol i nevjericu i koje zahtijeva i naređuje nezaborav“, naglasio je Tahir Šabić, dodajući da svake godine kada se okupe na ovom mjestu shvate da rječi nemaju svoje značenje naspram strašnog razloga ovog okupljanja.

„Mala Matea poginula je 1992. godine od zalutalog metka iz pravca Kasarne i ono što mi znamo da je ovaj predmet 2006. godine sa Kantonalnog tužilaštva prešao na Tužilaštvo Federacije BiH i do danas nemamo informacija da li je po tom pitanju išta urađeno“, istakao je Tahir Šabić, predsjednik JOB-a „Unije veterana“ Grada Zenice.(Vesna J.)