Zenica: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u Zenici. Članovi komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana danas su na spomen obilježju Papirna i na centralnom spomen obilježju Kameni spavač položili cvijeće i na taj način obilježili ova dva značajna datuma.

Zbog pandemije koronavirusa brojne proslave širom Evrope povodom Dana pobjede nad fašizmom su otkazane. Veliki događaji koji su najavljivani u Berlinu, Velikoj Britaniji i Francuskoj su još u aprilu otkazani a sredstva su uložena u digitalnu proslavu obilježavanja godišnjice. Prema riječima Hikmeta Krkalića, profesora istorije u Općoj gimnaziji, jako je važno obilježavati datume iz prošlosti a posebno 9.maj, 1945. godine, kada je Njemačka putem svojih izabranih predstavnika potpisala kapitulaciju i kada je završio drugi Svjetski rat. “Sile pobjednice mislile su da stvaraju jedan novi poredak i mislile su da se fašizam nikada neće oporaviti i vratiti u bilo kakvom obliku. Vojnički su „potučene“ države koje su izvršile agresiju i započele drugi svjetski rat u Evropi i svijetu, ali fašizam u mnogim zemljama još uvijek postoji”, kaže profesor Krkalić.

Mladi umjesto da se bore protiv fašizma biraju lakši put i odlaze u zemlje u kojima je sistem dosta uređeniji. “Mislim da mladi mogu svašta promijeniti i bez njihove inicijative i nema boljeg života. Za početak, većim prisustvom na biračkim mjestima mogu doprinijeti kreiranju bolje i perspektivnije BiH”, dodao je na kraju razgovora Hikmet Krkalić, profesor istorije.(B.D.)