Istraga o aferi respiratori: Federalna Vlada će suspendovati Solaka?

Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana u utorak, 12. maja.

Na njoj bi se, navodi Oslobođenje, prema svemu sudeći, mogao naći i prijedlog Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, za njegovom privremenom suspenzijom s obzirom na to da se vodi istraga o nabavi 100 respiratora iz Kine.

Naime, Solak je nedavno napisao kako je “duboko svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnaša”, ali i da je nevin.

“Ne želeći na bilo koji način umanjiti sjajan posao koji je odradila Federalna uprava civilne zaštite, Federalni štab civilne zaštite i cijela federalna Vlada, predložio sam da me Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspendira dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost”,napisao je Solak.

U kontekstu respiratora naveo je kako je FUCZ, u skladu s naredbama Federalnog štabai prethodnim suglasnostima Vlade, vršio nabavu svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje.

Podsjetimo, u istragu o spornoj nabavci respiratora uključila se SIPA, a nakon sastanka u sjedištu te Agencije odlučeno je da Tužilaštvo BiH preuzme rad na ovom predmetu.

U međuvremenu su pripadnici SIPA-e izvršili pretrese u sjedištu FUCZ-e i firme FH Srebrena malina u Vogošći kojoj je za posao nabavke 100 respiratora plaćeno 10,5 miliona KM.

Na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine Sud BiH donio je rješenje o produženju privremene obustave raspolaganja novčanim sredstvima koja se nalaze na računima firme “F.H. Srebrena malina”.