Pehar: Nastavlja se pozitivan i povoljan trend

Javnosti se danas na redovnoj pres-konferenciji obratio član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar koji je rekao da sudeći po podacima u protekla 24 sata o slučajevima zaraze novim korona virusom Covid-19 pokazuju da se nastavlja pozitivan trend.

“Podaci koje smo u Federalni zavod za javno zdravstvo poslali za 24 sata govore nam da se nastavlja pozitivan i povoljan trend koji imamo nekoliko zadnjih dana na prostoru FBiH. Od ukupno 706 testiranih, kod njih 11 je potvrđen novi korona virus. Novi slučajevi se nalaze u Zeničko-dobojskoj županiji, Kantonu Sarajevo i Srednjebosanskoj, odnosno u Maglaju, Travniku, Vitezu i Sarajevu”, rekao je Pehar.

Naveo je kako je u Federaciji BiH do sada testirano 21.187 osoba, a da je Covid-19 potvrđen kod 964 osobe. Od trenutno aktivnih pacijenata, kako je rekao, 40 se nalazi na bolničkom liječenju, od kojih su dvije razvile težu kliničku sliku i nalaze se na respiratoru.

Na prostoru FBiH do danas je zabilježeno 530 oporavljenih pacijenata, dok se 401 još uvijek smatraju aktivnim.

Također, kako je istakao Pehar, u protekla 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj u Mostaru. Riječ je o pacijentu iz Čapljine, 1963. godište, koji je razvio tešku kliničku sliku, te je bio na respiratoru.

U FBiH su ukupno 34 osobe preminule od posljedica korona virusa.

Govoreći o građanima koji dolaze u BiH i koji idu u samoizolaciju, Pehar je rekao kako je nadzor granica jedna od najvažnijih protuepidemijskih mjera koje su propisane na prostoru FBiH i da daju određene rezultate.

“Prema tim mjerama svi stanovnici FBiH kada se žele vratiti kući moraju provesti 14 dana pod zdravstvenim nadzorom i na taj način zdravstvene službe i pripadnici MUP-a mogu kontrolirati te osobe kako bi spriječili potencijalno širenje virusa. O ovoj mjeri mi još ne razmišljamo da ćemo je ukidati”, kazao je.

Također je rekao i da se vrijeme od 14 dana u samoizolaciji neće smanjivati, jer je to period inkubacije i te mjere preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i to će ostati tako dok se ta mjera ne ukine, kazao je.

O tome koji su kriteriji pri raspodjeli medicinske opreme je rekao da se to radi po broju stanovništva, i da je to osnovni kriterij. Kako je potcrtao, ta oprema je prosljeđivana kriznim stožerima po županijama pa su oni dalje vršili distribuciju.

N1 BiH