Zbog pandemije koronavirusa i sport na udaru, upitno održavanje atletskog mitinga u Zenici

Pandemija korona virusa prouzrokovala je velike probleme u svim sferama života širom svijeta.

Između ostalog imala je negativan uticaj i na sport. Širom svijeta i Evrope otkazana su najznačajnija sportska takmičenja. Tako je i u našoj državi. Sada je izvjesno da će 11. izdanje Međunarodnog atletskog mitinga Zenica 2020., koje je bilo planirano za 3. juni, biti otkazano.

„Ekonomija cijelog svijeta je narušena i sport kao grana koja pravi značajno učešće u ekomoniji je takođe jako ugoržena pandemijom korona virusa. U okviru stagnacije našla se i atletika. Odgođene su Olimpijske igre i Evropsko atletsko prvenstvo u Parizu. Ove sedmice ćemo održati sjednicu predsjedništva i Upravnom odboru predložiti skraćeni kalendar takmičenja za ovu sezonu koji bi se dešavao u periodu avgust-septembar. Imamo podršku Balkanske atletske federacije, a želimo da na neki način pomognemo i atletičarima koji su trenirali za vrijeme pandemije. Ostajemo na mikroatletskoj sceni. U tom improvizovanom kalendaru vjerovatno neće biti Međunarodnog atletskog mitinga. Između ostalog i zbog rebalansa budžeta na svim nivoima koji su jako skresani i sve je usmjereno u medicinske svrhe. Ne mogu vam sa stopostonom pouzdanošću reći, ali vjerovatno se atletski miting ove godine neće održati“, izjavio je za Zenicainfo.ba Suad Kaknjo, potpredsjednik Atletskog saveza BIH.

Suad Kaknjo, potpredsjednik AS BiH

U skraćenom kalendaru naći će se i Atletski klub Zenica koji je ranijih sezona organizovao većinu domaćih takmičenja. Suad Kaknjo, koji je prošlih mitinga obavljao dužnost predsjednika organizacionog odbora uvjeren je da tradicija održavanja Međunarodnog  mitinga neće biti prekinuta i da će se nastaviti naredne sezone.

„Sigurno je da neće biti prekinuto. Previše je uloženo ljubavi, entuzijazma atletskih djelatnika Atletskog kluba Zenica i svih zeničkih ljubitelja kraljice sportova. Ja sa sigurnošću mogu reći da će se organizacija Međunarodnog atletskog mitinga Zenica nastaviti i da se neće prekinuti“, najavio je Kaknjo u svojoj izjavi.

U toku naredne sedmice mogao bi biti poznat termin održavanja domaćih takmičenja po skraćenom kalendaru Atletskog saveza BIH.(M.P.)