Babić: Volonteri zaslužuju pohvale, neka paze i na svoje zdravlje

Osobama koje se susreću sa mnogim izazovima i poteškoćama tokom pandemije iz kojih treba izaći opet pozitivan nije lako.

Velik broj psihologa nude svoju pomoć i uključeni su u različite aktivnosti na svojim radnim mjestima, u svojim sredinama i aktivno doprinose svim mjerama koje su poduzete tokom pandemije.

Nakon što smo protekle sedmice govorili i pisali o mentalnom zdravlju zdravstvenih radnika koji pomažu drugima tokom pandemije te prisutnoj stigmatizaciji osoba koje se liječe od korone, danas smo razgovarali sa mr.sci.dipl.psihologom Tajibom Babićem o osobama koje, samovoljno, drugima pružaju pomoć tokom virusa COVID-19.

„Smatram da je veoma značajno spomenuti i govoriti o volonterima. Osobama koje su se po svom nadahnuću i želji aktivirali, prijavili i uključili u jedan ovakav hairli projekat. Mnogo je mladih, a i starih volontera koji su svakim danom uključeni u aktivnosti na terenu, a sami nisu bili spremni ili obučeni da se suočavaju sa osobnim strahom, zabrinutostima i sa nekim negativnim ishodima koji su možda mogli vidjeti tokom rada na terenu. Uz veliko hvala svim volonterima, savjetujem da obavezno pronađu vrijeme za sebe, da se redovno odmaraju tokom rada izmedju smijena, jesti kvalitetno i redovno, ostati u kontaktu sa izvorima svoje psiho-socijalne podrške, dakle porodicom i prijateljima,“ poručio je dr. Babić.(Edin S.)