BHAAAS pokrenuo serijal kratkih edukativnih videa “60 sekundi o koroni”

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) od samog početka se aktivno uključila u borbu protiv COVID-19 pandemije mobilizirajući sve svoje eminentne stručnjake koji mogu svojim znanjem i iskustvom pomoći u suzbijanju pandemije ovog opasnog virusa.

Uporedo sa vrlo uspješnim projektom telekonsultacija sa bolnicama u BiH i ex-Jugoslavije, BHAAAS je pokrenuo još jedan zanimljiv projekat. Naime, članica BHAAAS-a dr Ljiljana Đukanović je u saradnji s kolegama osmislila i pokrenula serijal kratkih edukativnih videa pod nazivom “60 sekundi o koroni”. Serijal ima za cilj da na zanimljiv i pristupačan način objasniti široj bh. javnosti osnovne naučne pojmove, činjenice i otkrića vezana za koronavirus.
“U današnjoj situaciji gdje cijela planeta vodi rat sa virusom, adekvatno informisanje javnosti o svim aspektima ovog problema, uključujući i samu nauku, je neophodno. Tako smo snimili jednominutne video priloge u kojima govorimo o osnovnim naučnim pojmovima i otkrićima vezana za COVID-19. Cilj nam je iz velike količine informacija izdvojiti ono što je činjenički potkrepljivo i relevantno”, kazala je urednica serijala, molekularni biolog dr Ljiljana Đukanović.
Pored dr Ljiljane Đukanović urednici serijala su i mr Vedrana Halepović i mr Mirza Softić.

Serijal “60 sekundi o koroni” možete pratiti na You Tube kanalu 60 sekundi o koroni kao i na web stranici bhaaas.org