Federalna inspekcija za mjesec dana izrekla skoro pola miliona kazni privrednim subjektima

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je tokom jučerašnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Izvršeno je pet (5) inspekcijskih nadzora i 1 kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam (7) prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam (7) prekršajnih naloga u iznosu od  16.200,00 KM. Kod jednog subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH.

“U periodu od 15.3.-19.4.2020. godine, izvršena su 243  inspekcijskih nadzora, te 180 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 269 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 269 prekršajnih naloga u iznosu od 433.150,00 KM. Kod 180 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, saopštio je direktor Uprave Anis Ajdinović.