U ZDK do sada se od korona virusa oporavilo 12 osoba

U Zeničko – dobojskom kantonu trenutno su 72 osobe zaražene korona virusom.

U međuvremenu 12 osoba je ozdravilo i vratili su se kući pod medicinski nadzor. Do sada u našem kantonu nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Sve ovo po riječima predsjednika Kriznog štaba doktora Adnan Jupića još uvijek situaciju čini stabilnom.

„Na početku pandemije imali smo preko 6.000 osoba pod nadzorom, pokazali smo da možemo napraviti dobar projekat koji je odgovorio zadatku i usporio širenje virusa što je pokazalo da smo jedan od svijetlih primjera kako u državi tako i šire”, kazao je Jupić.
Još jednom su iz zdravstvenog kriznog štaba izrazili svoje nezadovoljstvo Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite formiranje obaveznog karantina, jer će to po njihovim riječima biti kontraproduktivno.
Član zdravstvenog kriznog štaba doktor Ednan Drljević kaže da korona virus ne spada u karantenske bolesti, te da je Odluka Federalnog kriznog štaba o formiranju karantena po njegovom mišljenju upitna. „Postoje bolje rješenja, a to su testiranja i samoizolacija”, kategoričan je Drljević.

Umjereni porast pacijenata nije narušio stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica, tvrdi direktor Rasim Skomorac.
„Stanje pacijenata je i dalje stabilno. 19 ih je smješteno u bolnicu od čega je jedan na respiratoru”, kaže Skomorac i dodaje da su tri uposlenika bolnice pozitivna na korona virus, te su oni hospitalizirani, dok je 28 uposlenika pod nadzorom.
Direktor Skomorac je potvrdio da se sljedeće sedmice treba provesti edukacija i završne pripreme za obavljanje PCR dijagnostike. (Nedžad G.)