Slovenije pokazala solidarnost sa građanima BiH, stigla pomoć ove zemlje

Humanitarna pomoć za Bosni i Hercegovinu u vrijednosti od 133.000 eura upućena od Republike Slovenije danas je stigla u skladište uprave civilne zaštite Republike Srpske u Lukavici.

Odluka o navedenoj bilateralnoj pomoći državi Bosni i Hercegovini s ciljem sprečavanja širenja pandemije COVID-19 je donesena na sjednici Vlade Republike Slovenije 9. aprila.

Iako se i sama suočava s poteškoćama kao i susjedne zemlje, Slovenija je pokazala solidarnost sa onima koji su u još težem položaju. Tako je reagovala i na razorni potres u Zagrebu, te također priskače u pomoć zemljama u regiji Zapadnog Balkana s materijalnim sredstvima za lakše suočavanje sa zdravstvenom krizom.

Nadležna tijela Bosne i Hercegovine su za upravljanje COVIDOM-19 zatražila međunarodnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite Unije, Koordinacijskog centra za hitne slučajeve. To su kanali koji su već uspostavljeni tokom poplava 2014. godine uz pomoć Unije.

Slovenska vlada, kao i tada, ponovo je pružila pomoć Bosni i Hercegovini u obliku materijalne pomoći, te je dala nalog Ministarstvu odbrane da, putem Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, pošalje materijalnu pomoć, koja uključuje sredstva za zaštitu i opremu za hitni privremeni smještaj.

N1 Info