Uticaj pandemije: Uskrs se neće obilježavati tradicionalno ni u Zenici

U nedjelju će katolici proslaviti Uskrs. Ovaj blagdan neće biti kao dosadašnji.

Crkva se prilagodila uputama nadležnih, vjernici se neće međusobno posjećivati kao ranijih godina. Ipak, tradicionalna poruka porodom Uskrsa ulijeva toplinu u srca vijernika.

„Čini mi se da ljudski rod još od vremena Drugog svjetskog rata pa do sad nije toliko snažno vapio za Uskrslim Kristom. Ali Isus Krist i uskrsnuće, to jedno Ime i jedna riječ, sadrže u sebi tolika otajstva i čudesa da istinskog vijernika oslobađaju svakog straha tjelesne i duhovne smrti”, poručuje uoči Uskrsa, župnik župe Svetog Josipa, don Marin Marić.

„Neka Kristovo uskrsnuće danas bude najjača poruka svijetu koji je zahvaćen duhovnom i tjelesnom bolešću. A mi, Njegove vijerne sluge, pronesimo tu radosnu vijest o uskrsnuću po čitavom svijetu: Gospodin je uzdigao svoju desnicu i pobijedio smrt! Neka je hvaljeno i slavljeno Sveto Ime Njegovo!

Ti Kriste, koji si smrću smrt pobijedio daj i nama snage da se ne bojimo tjelesne i duhovne smrti nego nam učvrsti vjeru da pobijedimo sva iskušenja našeg vremena i da uz Tebe Uskrslog koračamo u sve vijeke vjekova. Aleluja!”, kaže u poruci vjernicima, don Marin Marić.

Uskrs se neće obilježavati tradicionalno ni u Zenici, misnim slavljem u crkvama. Ovaj sveti blagdan obilježiće svako u svom domu, zajedno sa svojim porodicama, kako vjerskim praznicima i dolikuje.(Sanja S.)