Dr. Agović: Ograničiti korištenje društvenih mreža, posvetiti se stvarima koje možemo kontrolisati

Pandemija korona virusa izazvala je stres kod većine građana, pa se često suočavamo sa emocijama kao što su napetost, uznemirenost i strah. Karantena u kojoj se nalazimo doprinosi da se sve teže izborimo sa ovim emocijama.

Stres predstavlja psihološki i fiziološki odgovor organizma na podražaj sa kojim se suočavamo. Osobama koje nemaju dobro izgrađene mehanizme za borbu protiv stresa može se javiti hronični stres koji za posljedice ima teže psihičke poremećaje poput anksioznosti ili depresije. S toga je jako važno da prepoznamo simptome stresa.

„Najvažniji fizički simptomi stresa bili bi pad imuniteta, konstantni umor, malaksalost, nesanica, određeni hormonalni poremećaji, smetnje pri disanju, bolovi u grudnom košu, lupanje srca, a često se mogu javiti i bolovi u gornjem dijelu želuca. S druge strane imamo psihičke simptome, a tu su prije svega negativne misle, pad koncentracije, napetost, osjećaj bespomoćnosti te pad samopouzdanja“, rekla je Amila Agović, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje.

Glavna uloga stresa je da nas zaštiti pa je jako važno da sve teškoće prihvatimo sa određenom dozom optimizma.

„Moramo biti svjesni da je ovo jedna situacija gdje neke stvari možemo kontrolisati, a druge ne možemo. Potrebno je da se posvetimo stvarima koje možemo kontrolisati poput činjenice koliko vijesti gledamo i s kojih izvora. Također potrebno je ograničiti korištenje društvenih mreža“, dodala je Agović koja napominje da je ovo jedinstvena prilika da u izolaciji radimo stvari koje smo zaboravili i kojima se nismo dugo posvetili.

Većina naših sugrađana, pogotovo onih starijih, iz trenutne situacije ne mogu izaći sami te im je potrebna psihološka pomoć.

„Dom zdravlja Zenica uspostavio je 24-satnu psihološku podršku te savjetujem svim građanima ukoliko im je potrebna psihološka pomoć da pozovu na brojeve telefona 062 939 795 i 062 939 410“, istakla je Agović. (Irdina Nezić)