ZDK: Sufinansiranje plaća privrednim subjektima kojima je zabranjen rad

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona usaglasilo je sa socijalnim partnerima, na današnjoj 21. sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK, prvu mjeru za pomoć privredi prema kojoj će preuzeti sufinansiranje plaća privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbom Federalnog štaba civilne zaštite.

“Usaglasili smo se da sufinansiramo 50 posto neto plaće za mart, jer je naredba donesena sredinom mjeseca, te cjelokupan iznos minimalne plaće za april”, kazao je ministar za privredu Zlatko Jelić, precizirajući da je mjera donesena na prijedlog udruženja poslodavaca u ovom kantonu.

Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH, rekao je da je svjestan problema izazvanih pandemijom koronavirusa u ovom kantonu, koje kantonalna Vlada zasad rješava bez pomoći viših nivoa, te da je set mjera dobra poruka poslodavcima i radnicima da mogu računati pomoć društva.

“Nadam se da će ove mjere amortizovati probleme firmi koje ne mogu da rade, da će ljudi steći pouzdanje te da neće otpuštati radnike”, rekao je Kotorić.

Mirnes Isaković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata ZDK založio se za očuvanje svakog radnog mjesta, jer je od ukupno 7.200 radnika firmi koje su prestale sa radom, bez posla ostalo oko 1.200.

Premijer Mirza Ganić je izrazio zadovoljstvo što su socijalni partneri prepoznali dosadašnje aktivnosti vlade u borbi protiv pandemije korona virusa, te podržali set mjera za pomoć privredi, ali i zdravstvu i poljoprivredi, rekavši da Vlada priprema i druge mjere kako bi ublažila posljedice pandemije u privredi.

“Druga mjera je olakšavanje pristupa sredstvima u postojećem Kreditno-garancijskom fondu ZDK u iznosu od 1,5 miliona KM, a dogovorili smo se da Ministarstvo za privredu osigura i sredstva za subvencioniranje kamata koja će vrlo brzo biti operativna”, rekao je Ganić.

U pripremi je i mjera za očuvanje tekuće likvidnosti malih i srednjih preduzeća, a kantonalna Vlada će, nakon što Vlada FBiH osnuje garantni fond za pomoć privredi, tražiti dio garancije i za ove namjene omogućiti sredstva u iznosu do 15 miliona KM.

“Pored grejs perioda, tražit ćemo način za sufinansiranje dijela kamata, tako da očekujemo dobre efekte ovih mjera na terenu. Ukoliko pored toga uspijemo obezbijediti i dodatna grant sredstva, mjere će biti još uspješnije“, rekao je Ganić, istakavši da je vrlo važno da socijalni partneri podržavaju mjere te da su sve mjere usaglašene sa reprezentativnim udruženjem poslodavaca koje je član udruženja na nivou FBiH.

Press služba ZDK