Zenička Gradska biblioteka najaktivnija u regiji

Zbog naredbe Kriznog štaba, Gradska biblioteka u Zenici nije u mogućnosti pružati svoje usluge.

Međutim, to nije uticalo na njihove aktivnosti i po riječima direktora Harisa Abdagića bili su najaktivnija biblioteka u regiji u proteklih 20-ak dana.

„Organizovali smo digitalni online poetski maraton, našu tradicionalnu manifestaciju. Odziv je bio nevjerovatan, svoje pjesme i recitacije poslali su nam između ostalih Selvedin Avdić, Boris Lalić, Marija Šuković, Alma Abdagić, Vladimir Čolaković, Jovana i Nemanja Kostić, Dunja Jelovac, Feđa  Bajović, Sabina Kulenović, Zlatan Školjić, Saša Handžić, Mario Drmač i mnogi drugi. Maraton je trajao 36 sati i svakih 15 minuta smo objavljivali po jednu pjesmu”, kaže direktor Abdagić uz napomenu da se maraton nastavio i u danima poslije, pa čak da i danas neformalno traje.
„Maraton je izazvao veliku pažnju medija i publike širom regije, naravno u našoj zemlji najviše, a imali smo snimke iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, čak smo imali snimak našeg prijatelja iz Milana”, kaže naš sagovornik.
Poslije poetskog maratona uslijedio je Dan dječije knjige, 2. aprila. I ovu manifestaciju Gradska biblioteka je adekvatno obilježila.
„Mi smo pozvali naše prijatelje koji su učestvovali u ranijim obilježavanjima. Oni su nam poslali svoje priče, pjesme, bajke i poruke djeci vezano za ovu situaciju”, ističe Abdagić.
S obzirom da biblioteka ne može obavljati svoju osnovnu djelatnost prebacili su aktivnosti na internet, pa na dnevnoj bazi preporučuju digitalne knjige koje možete pronaći na web adresi: www.elektronickeknjige.com.(N.G.)