Solak o kretanju starijih od 65: Policija će sve koji se ne budu pridržavali mjera poslati kući

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak govorio je na redovnoj konferenciji za medije o kretanju osoba starijih od 65 godina koji će u ponedjeljak otići po penzije. Kazao je da će policija kontrolisati kretanja, zaustaviti eventualne bespotrebne šetnje i sve građane koji se ne budu pridržavali mjera poslati kući.

“Razgovorali smo sa svim relevatnim subjektima, svi kantonalni štabovi su tražili da se penzionerima omogući da podignu penzije, poduzeli smo sve mjere zaštite, prije svega zbog sigurnosti zdravlja i građana. Imat ćemo pojačanu angažiranost policije i inspektora kako bi se sve šetnje zaustavile i da se svi građani koji se ne pridržavaju mjera pošalju kući. Čim primijetimo da se mjere ne poštuju, one će biti promijenjene”, rekao je Solak.

Istakao je da se mjera koja će trajati do petka ne odnosi na šetanje osoba starijih od 65 godine, nego na obavljanje obaveza.

“Pozivam sve da sutra do 12 sati ne izlaze da bi stariji od 65 godina obavili svoje obaveze. Ako vidimo da se ove mjere ne poštuju morat ćemo uvesti neku drugu restrikciju. Naprimijer, zabraniti izlaz svima do 12 sati”, kazao je Solak.

Kada je riječ o dolasku bh. državljana iz Štokholma u BiH, istakao je da su svi sigurnosni elementi poduzeti, te da sutra ujutro dolazi autobus iz Francuske zbog kojeg su donesene određene upute i prinudne izolacije.

“Vidjet ćemo da od naredne sedmice na graničnim prijelazima napravimo prisilne izolacije, odnosno punktove s trijažom za sve putnike. Nadamo se će ove mjere koje smo do sada poduzeli dati efekat koji očekujemo. Vidimo da imamo dobre rezultate”, zaključio je Solak.