Istraživanje: Kako koronavirus utječe na Vaš život?

Univerzitet Aarhus iz Danske trenutno provodi veliki istraživački projekat u više od 45 zemalja širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Koordinatorica za BiH je Alma Jeftić sa Instituta za istraživanje mira pri Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju. Cilj istraživača je utvrditi kako pandemija COVID-19 utječe na ljude u različitim državama i kulturama,uzimajući pri tome u obzir i individualne razlike. Važno je naglasiti da je istraživanje potpuno anonimno, te se ne prikupljaju lični podaci poput email i IP adrese.

On-line upitnik dostupan je za sve Bosance i Hercegovce bez obzira da li trenutno žive u BiH ili negdje drugo:

https://aarhus.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6X6017nwDwNEv7D?Q_Language=BS

Profesor psihologije Andreas Lieberoth sa danskog univerziteta Aarhus koji je i započeo ovo istraživanje rekao je da je cilj otkriti šta je to što najviše uznemirava ljude tokom perioda pandemije ali i utvrditi konkretne aktivnosti i ponašanja koja nam pomažu nositi se sa ovom situacijom. Zbog toga, popunjavanjem ovog upitnika pomažemo psiholozima, psihijatrima, ljekarima i svim ostalim zdravstvenim radnicima da planiraju programe prevencije i konkretne prijedloge i intervencije za nadležne institucije.

Imajući u vidu da je BiH poslijeratna zemlja u kojoj dosta ljudi pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, jako je važno da povedemo računa o mentalnom zdravlju i damo šansu stručnjacima da nađu najadekvatnija rješenja. Bitno je napomenuti da je ova studija u kratkom vremenskom periodu uspjela povezati naučnike iz više od 45 zemalja koji trenutno rade na prikupljanju i analizi podataka. Svi podaci će biti dostupni preko Open Science Framework (Otvorene platforme za nauku).

Ovo istraživanje je jako važno za sve nas i našu zemlju. Zbog toga smo zahvalni ako odvojite nekoliko minuta i pomognete nam. Ukoliko ne živite u Bosni i Hercegovini i dalje možete da učestvujete i popunite isti upitnik, budući da se pitanja odnose na zemlju u kojoj ste trenutno.