Arena “Husejin Smajlović” ustupljena za eventualni prihvat većeg broja zaraženih korona virusom

Danas je počela dezinfekcija javnih gradskih površina, u sklopu mjera zaštite stanovništva i prevencije širenja epidemije korona vurusa u Zenici.

Krizni štab civilne zaštite Grada Zenice nabavio je 15 aparata sa prskalicama, a o načinu korištenja nove opreme i pripreme dezifekcionih sredstava, obučeni su timovi Samostalne službe za zaštitu i spašavanje, uz asistenciju Higijensko-epidemiloške službe zeničkog Doma zdravlja.

Počelo se sa dezinfekcijom prostora dvorane Gradske arene Husejin Smajlović, koja je ustupljena za eventualni prihvat većeg broja zaraženih.

Najmoderniji sportski objekat u našoj zemlji na ovaj način bit će stavljen u funkciju zbrinjavanja pacijenata zaraženih korona virusom, a narednih dana bit će nastavljeno osiguranje svih neophodnih uslova u zeničkoj Areni, po uzoru na privremene bolnice u sportskim dvoranama koje su već osposobljene na ovaj način u nekoliko država regiona poput Beograda, Podgorice itd.

Tokom dana, 15 obučenih pripadnika ove službe dezinfekovaće klupe i javne površine u centru grada, kao i unutrašnjost Omladinskog naselja Nemila, opredijeljenog za prostor budućeg izolatorija.

U narednim danima, kako je najavljeno, dezinfekcijom će biti obuhvaćeni i svi ulazi i liftovi u stambenim zgradama.

Timovima Samostalne službe za zaštitu i spašavanje, na početku akcije, obratio se predsjednik Kriznog štaba civilne zaštite i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji im je zaželio uspješan rad, uz preporuku da se maksimalno pridržavaju mjera lične zaštite.

„Ovi momci-dobrovoljci će dezinfikovati svaki haustor i svaki ulaz. Zahvaljujem HES-u koji je obučio naše dobrovoljce. Sada ih je 15, a biće angažovano još 15. Želja nam je da dezinfikujemo svaku klupu i svaku javnu površinu, pogotovo liftove i ulaze u velike zgrade”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Dezinfekcija javnih gradskih površina obavljaće se po dinamici i na način koji propisuje zdravstvo.(Sanja S.)