Jupić: Izolatorij će biti opremljen dodatnim krevetima i prostorima za izolaciju oboljelih

Predsjednik Kriznog štaba za praćenje korona virusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojdskog kantona, dr. Adnan Jupić, objavio je danas da će izmješteno odjeljenje Infektivnog odjela Kantonalne bolnice, prvi zenički izolatorij, uskoro biti opremljen dodatnim krevetima i prostorima za izolaciju oboljelih. Računa se da će tada ovdje biti na raspolaganju ukupno 200 do 220 kreveta.

Devet je pacijenata trenutno smješteno na Odjelu za infektivne bolesti i devet u izolatoriju, a broj oboljelih se mijenja svakog trenutka, kazao je dr. Jupić novinarima. Sva žarišta u Zeničko-dobojskom kantonu su primarno vezana za dešavanja u Tuzli i Konjicu, osim nekoliko prvih slučajeva, uvezenih iz inostranstva.

Direktor Kantonalne bolnice, dr. Rasim Skomorac, kazao je da još nisu gotovi nalazi uzoraka uzetih od zaposlenika Kantonalne bolnice, testiranih na korona virus, zbog kontakta sa zaraženim pacijentom iz tuzlanskog Centra za srce. Svi izolovani medicinski i drugi radnici se prate i još niko nije razvio simptome zaraze, rekao je dr Skomorac.

dr Rasim Skomorac, direktor KBZ

On je dodao da su svi oboljeli na području Zeničko-dobojskog kantona, a njih je prema jučerašnjim podacima 26, stabilnog zdravstvenog stanja i da ni jednom novom pacijentu nije potrebna kiseonička podrška.

Dr. Mersija Kasumović, direktorica Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona, u čijim je prostorijama smješten bolnički izolatorij, kazala je da ova ustanova Kantonalnom štabu ustupa sve svoje kapacitete, prostorne, kadrovske i opremu, kako bi doprinijela borbi protiv koronavirusa, koja je ušla u drugu fazu. Dodala je da se sve aktivnosti Zavoda na zdravstvenoj zaštiti radnika odvijaju bez zastoja. (Sanja Stević)