Komentar: E moj ArcelorMittalu. Gdje će vam duša?

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo ZDK, u Zenici 285 osoba svake godine umre od posljedica zagađenosti zraka prašinom i NO2. Podataka za posljedice zagađenosti zraka SO2, benzenom i drugim materijama nema. Nema ni mjerenja koncentracija benzena, iako je Grad Zenica nakon protesta 2012. godine organizovanih od strane Eko foruma Zenica, nabavio opremu za ta mjerenja.

“Zadnjih nekoliko mjeseci u Zenici, kvalitet zraka jeste malo bolji nego prethodnih godina, ali je daleko od zadovoljavajućeg. Prije 5 godina u gradu je bilo 252 dana s dnevnim prosjecima SO2 iznad granične vrijednosti, prošle godine ih je bilo “samo” 117, ali ne smijemo zaboraviti da propisi, odnosno zakoni u Bosni i Hercegovini dopuštaju samo 3 dana godišnje. Istovremeno, ta granica nije bila prekoračena nijedan dan niti u jednoj zemlji članici EU”, tvrde na zvaničnoj web stranici Eko foruma Zenica.

“ArcelorMittal Zenica od 2011. godine drži vodeće mjesto u emisijama prašine kao i kancerogenih i potencijalno kancerogenih materija. Izgleda da je smanjenje emisija ArcelorMittala za 2017. posljedica pada proizvodnje čelika, a ne tehnoloških poboljšanja“, objašnjavaju stručnjaci iz češkog Udruženja Arnika i Eko foruma Zenica.

Čitajući sve ove informacije čovjek se logično zapita, zar nisu Zeničani i Zeničanke trebali nositi zaštitne maske barem 117 dana prošle godine ili zadnjih 5 godina više od 200 dana? Zar nije zenička bolnica i Dom zdravlja trebao biti opremljen sa desetinama, stotinama respiratora kao i svaka porodica u Zenici sa barem jednim mobilnim ili ručnim respiratorom?

Zar svaki Zeničanin i Zeničanka ne bi trebao nakon svih ovih godina imati najsavremeniji komplet za samozaštitu od aero i bilo kojeg drugog zagađenja? Zar za sve ove godine nijedan krizni štab, institucija, ministarstvo, vlada, ministar, načelnik, gradonačelnik, partija na vlasti, opozicija, vijećnik nije skontao da nas ubijaju kao zečeve i tražio da nas, sebe, spase ovog zločina nad nedužnim građanima Grada Zenice? Zar u ArcelorMittalu nema nikog ko ovo dobro zna i smije reći?

Ne treba nama Zeničanima Corona, nama je dosta i ArcelorMittal!

(Taib Bajramović)