Korona virus ušao u zeničku bolnicu

Pacijent iz Zenice kod kojeg je jučer potvrđen korona virus bio je smješten na odjelu pulmologije, nakon čega je prebačen na koronarnu jednicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i sumnje na korona virus. Nakon toga urađeno je testiranje i utvrđeno je da je pozitivan.

„Mi od sinoć, od saznanja o pozitivnom nalazu radimo reorganizaciju rada internog odjela, razmještanje pacijenata, izolaciju i njih i osoblja i to je u toku, praktično radimo cijelu noć i danas će se raditi na tome“, kazao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Ulazak korona virusa u bolnicu će po riječima našeg sagovornika značajno otežati proces i samu organizaciju rada.

„To su na žalost stvari koje se ne mogu predvidjeti, ali mi se moramo prilagođavati situaciji i nastaviti pružati usluge u mjeri u kojoj je to moguće u ovakvim okolnostima“, istakao je.

Skomorac naglašava da će moći nadomjestiti uposlenike koji će morati u izolaciju.

„Povući ćemo osoblje sa drugih odjela gdje je smanjen obim posla, pokrit ćemo se unutrašnjim rezervama, a ako bude potrebno angažovat ćemo dodatno osoblje, ali u ovom trenutku nema potrebe za tim, jer ćemo angažovati osoblje koje imamo unutar ustanove“, tvrdi Skomorac.

Ulazak korona virusa po tvrdnjama direktora Skomorca nije mogao biti spriječen jer se radilo o pacijentu koji je došao kao premještaj nakon operacije u Centru za srce. Kako kaže morali su ga primiti jer nije bilo drugog načina nego da dođe u bolnicu, iako nisu znali njegovu povijest niti su znali da je letalno zarazan.

„To su stvari koje se nikada ne mogu do kraja predvidjeti“, zaključio je Skomorac.
(Nedžad Glibo)