Ekskluzivno za Zenicainfo.ba Zeničanka koja se oporavila od koronavirusa: Dobro sam i uskoro se vraćam normalnom životu

Zeničanka koja je prva osoba kod koje je potvrđen koronavirus u našem gradu, otkriva u ekskluzivnom razgovoru za Zenicainfo.ba svoje iskustvo o  proces nastanka i otkrivanja koronavirusa, boravka u izolatoriju 16 dana, pa sve do konačnog izliječenja.

Jučer (petak op.a.) ujutro objavljena je vijest koja je obradovala sve naše sugrađane ali i kompletnu bh. javnost – troje Zeničana oporavilo se od koronavirusa. Među njima je i naša sagovornica, čiji odgovorni postupci su oduševili medicinske radnike, jer je zahvaljujući takvom odnosu spriječeno potencijalno dalje širenje zaraze.

“Imala sam standardne simptome, temperatura 38,5, kašalj i kihanje, začepljen nos, preznojavanje i mislila sam da je obična gripa. Kad su me smjestili u izolatorij, temperatura je snižena i nisam imala nikakvih simptoma. Dobila sam lijekove. Svaki dan su mi provjeravali temperaturu, provjeravali stanje pluća”, otkriva nam na početku razgovora naša sugrađanka čiji identitet iz razumljivih razloga nećemo otkrivati.

Pitali smo našu sugrađanku o stanju u zeničkom izolatoriju i na koji način su oboljeli smješteni u ovom objektu provodili vrijeme, te koliko je osoba boravilo u sobi.

“Izolatoriji su veoma opremljeni od čistačice do tehničara, na odličnom nivou i moram ih zaista pohvaliti, kompletno osoblje. Maske, rukavice, odijela… Nas je troje u sobi, a uz našu, aktivne su još dvije sobe. Vrijeme smo provodili sjedeći, slušajući radio i igrajući karte, pričali i zezali se i na sve načine podizali sebi moral”, kazala je.

Nakon izlaska iz izolatorija, naša sugrađanka se nije vratila u svoj stan, nego je otišla u drugu pripremljenu kuću, gdje joj je određeno još 14 dana samoizolacije i pridržavanja svih mjera koje je dobila od strane ljekara.

“Pitala sam doktora mogu li do prodavnice, međutim rekao je da ne mogu tako da se pridržavam svih naredbi. Izdržat ću još 14 dana”, dodala je.

Veliki broj loših komentara, okretanje leđa najbližih prijatelja najviše su povrijedili našu sagovornicu.

“Razočarala sam se u svoje pojedine prijatelje, u narod, nisam očekivala onoliko negativnih komentara, a svakakvih je bilo. Od toga da sam slavila 8. mart do toga da sam pobjegla iz izolatorija”.

Naša hrabra sugrađanka nam je svima poslala poruku, kada su u pitanju predrasude i sve što prati po komentarima na društvenim mrežama.

“Želim da poručim ljudima da ne osuđuju nikoga, prvo provjerite informacije pa tek onda donosite svoj sud. Komentari koje sam čitala su užasni i ne bih poželjela da ovo iko prođe. Ja sam hvala Bogu dobro i uskoro ću se vratiti normalnom načinu života”, dodala je za kraj naša sagovornica. (A.H./M.D.)