Udruženje nacionalnih manjina Zenica: Plus za Kasumovića, minus za Ganića

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) javno izražava zadovljstvo potezom gradonačelnika grada Zenica gdina. Fuada Kasumovića, koji je pripadnicima romske zajednice sa područja grada Zenice obezbjedio distribuciju paketa sa prehrambenim i higijenskim artiklima.

Romska zajednica sa područja grada Zenice se nalazi u veoma teškom položaju, budući da zbog pandemije virusa COVID-19 pripadnici ove zajednice ne mogu obavljati osnovnu djelatnosti od koje su preživljavali – rad na crno prikupljaći sekundarne sirovine. Posebice se u nepovoljnom položaju ističe zajednica Roma koji žive u kampu Banlozi, udaljenom desetak kilometara od Zenice, u kojoj je odobravanjem distribucije ovih paketa spriječena prava humanitarna katastrofa.

Zahvaljujući potezu gradonačelnika Kasumovića grad Zenica se upisao u listu rijetkih gradova koji su pomogli romsku zajednicu u ovim teškim vremenima.

Na drugu stranu, UNM Zenica je razočarano potezima Premijera Vlade Zeničko-Dobojskog kantona, koji u rebelansu budžeta nije predvidio pomoć romskoj zajednici, niti u Zenici, niti u bilo kojem drugom gradu. Stoga, opet javno pozivamo Premijera da što hitnije sa svojim resornim ministrima kreira paket mjera za pomoć Romima sa područja cijelog Zeničko-Dobojskog kantona, kako bi se spriječila vrlo izvjesna humanitarna katastrofa.

Stoga, UNM Zenica pozitivno ocjenjuje rad ovih dana od strane Fuada Kasumovića, dok zbog nepredviđanja Roma u rebalansu budžeta Zeničko-Dobojskog kantona veliki minus daje Premijeru i Vladi Zeničko-Dobojskog kantona. Zato poručujemo Premijeru da se ugleda na gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, te i on sa svoje strane pomogne zeničkim i svim ostalim Romima sa prostora Zeničko-Dobojskog kantona.

UNM Zenica će i u narednim danim planski izvještavati javnost o položaju Roma za vrijeme pandemije virusa COVID-19.

PRESS CENTAR

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA ZENICA