Drljević: Izliječeni pacijenti iz Zenice bit će pod nadzorom narednih mjesec dana

Nakon sjednice kantonalnog Kriznog štaba, doktor Adnan Jupić ministar zdravstva istakao je da je epidemiloška situacija u Zeničko – dobojskom kantonu na zadovoljavajućem nivou.

„Trenutno stanje kada govorimo o epidemiološkoj situaciji je takvo da imamo oko 4800 osoba u samoizolaciji, da imamo osam pacijenata pozitivnih, od čega hvala Bogu troje izliječenih i biće smješteni kod kuće pod zdravstvenim nadzorom. Ovo sve pokazuje da sistem koji smo uspostavili odgovara svim događajima na terenu i može odgovoriti aktulenom zadatku”, kazao je Jupić.

„Nakon dva i pol mjeseca danas imamo i radosnu vijest, prvih troje pacijenata iz Zenice su se izliječili i oni su otpušteni kući”, istakao je doktor Ednan Drljević, član Kriznog štaba.
„Oni su uradili dva brisa u roku od 48 sati i oba su negativna. Pošto postoje minimalne mogućnosti da oni budu zarazni oni su otpušteni pod kućni nadzor. Mi imamo tzv. Kovid telefon i njih sada vodimo kao pacijente displocirane na trećoj lokaciji i oni će se nama svakodnevno javljati. Tek ćemo nakon mjesec dana kada dođu na kontrolu ako bude sve u redu izdati dozvolu da se mogu kretati”, kazao je Drljević.

Opredjeljenja sredstva za Kantonalnu bolnicu Zenica biće iskorištena za uspostavu laboratorija za analizu uzoraka testiranih na korona virus. Zbog cjelokupne situacije u svijetu i otežane isporuke opreme, kada će Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj biti u prilici raditi ove analize niko od članova kriznog štaba nije mogao potvrditi.(Nedžad G.)