JP Tžnica: Svakodnevna dezinfekcija svih površina, reducirano radno vrijeme

U skladu s naredbama kriznih štabova, JP ‘Tržnica’, kao i ostala javna preduzeća, reducirala je svoje radno vrijeme. Zbog te činjenice, ali i zbog odluke Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja stanovništva u određenim vremenskim intervalima, prema riječima direktorice JP ‘Tržnica’, sve je manje građana koji se odlučuju posjetiti zeničku pijacu.

Zbog uvođenja policijskog sata morali smo skratiti radno vrijeme, tako da trenutno radimo do 16 sati. Organizovali smo sedmičnu dezinfekciju svih naših prostora (magacina, podruma), dok se na dnevnoj bazi radi dezinfekcija stolova. Redukovan je broj posjetioca pijace. Građani, generalno, izbjegavaju kretanje vani, čime, suštinski, potvrđuju poštivanje zakonskih naredbi“, istakla je za portal Zenicainfo.ba Selma Vidimlić, direktorica JP ‘Tržnica’.

Iako su mnogi građani, a o čemu smo izvještavali naše gledaoce u programima RTV Zenica, prijavljivali rast cijena pojedinih artikala, Vidimlić tvrdi da takav slučaj, za sada, nije zabilježen na našoj pijaci.

Svi trgovci su odgovorni za svoje cijene. JP ‘Tržnica’ nema mogućnost upravljanja visinama cijena, ali su, koliko sam uspjela primjetiti, trgovci ostali dosljedni dosadašnjim cijenama artikala“, dodaje Vidimlić.

Novonastala situacija rezultirala je drastičnim smanjenjem broja zakupa na pijaci. Također,  ne radi veliki broj trgovaca voća i povrća, dok je cjelokupna zgrada tržnice ‘pod ključem’, a većina njenih radnika trenutno neangažovana. U skladu s preporukama, zaposlenice JP ‘Tržnica’ koje imaju malu djecu poslane su na ‘rad od kuće’, i tako će ostati sve dok trenutne mjere budu na snazi. (Lamija Pojskić)