11.8 C
Zenica
Subota, 15 Maja, 2021
Naslovnica Aktuelno U RS-u danas je potvrđeno još 11 novih zaraženih korona virusom

U RS-u danas je potvrđeno još 11 novih zaraženih korona virusom

U RS-u danas je potvrđeno još 11 novih zaraženih korona virusom (COVID 19).

Tako je ukupan broj zaraženih virusom COVID 19 u BiH narastao na 164. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić je potvrdio da je testirano 55 novih osoba, od kojih je 11 bilo zaraženo koronavirusom.

Radi se o četiri muškarca i sedam žena, a 10 je iz Banje Luke i jedno iz Laktaša.

“Rađeni su kontakti doktora medicine sa UKC RS-a koji je potvrđen kao poziitvan i svi kontakti su bili negativni”, potvrdio je ministar Šeranić.

Što se tiče svih do sada zaraženih, jedno je na respiratoru, jedno sa teškom kliničkom slikom. U izolaciji u UKC RS-a je 14 osoba, a pod nadzorom u RS-u je 15.889 osoba, 837 je izašlo iz nadzora.

Što se tiče karantina u Bosanskoj Gradišci, tamo je u karantinu 38 osoba od čega tri žene. Devet ih je iz RS, a 29 iz FBiH.

“Danas je dogovoreno da svaki dan na sat vremena te osobe budu sprovedene na područje FBiH sa rješenjima o karantinu i bit će predati tamo na zbrinjavanje”, dodao je Šeranić.

Kazao je da će se morati još ofanzivnije djelovati u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u smislu jasnijeg odvajanja pozitivnih i negativnih, masovnijeg tesriranja kako bi se utvrdio status pozitvnih odnosno negativnih…

“Na taj scenario se pripremamo. Nabavili smo određenu količinu testova, oko 1.500 do 2.000, a krajem sedmice očekujemo donaciju UNDP-a sa oko 25.000 testova. Tada će uslijediti testiranje svih koji su označeni kao kontakti osoba koje su bile pozitivne. Pravit ćemo i karantin za sve pozitivne i radi se o Studentskom paviljonu u Banjoj Luci i to već od sutra”, rekao je Šeranić.

Najavio je nabavku još 20 respiratora.

Faktor.ba