Direktor Granične policije BiH Zoran Galić suspendovao pet policijskih službenika

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je, 19. marta 2020. godine, donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice granične policije Brod i to: A.M., Č.S., P.B., I.D., i G.I.

Naime, suspendovanim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod u noći 05./06. marta 2020. godine, u vremenskom periodu od 19,00 do 06,00 sati  izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtjevali i primili dar, novac u  neutvrđenom iznosu. Dakle, postoji osnovi sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili  težu povredu službene dužnosti iz člana 105. stavka (1) tačke 23) i tačke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.  Takođe, postoji i osnovi sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo iz člana 217. stav 2. KZ BiH „primanje dara i drugih oblika koristi“, što je zadokumentovano od strane  Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom   Tužiteljstva BiH, a  u skladu sa Naredbom Suda BiH.

Imajući u vidu  da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak  osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.