U Mostaru potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, zaražena i porodilja

Zaražena je supruga muškarca za kojeg je jučer potvrđena zaraza, ali i jedna od porodilja.

To je potvrdio Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti.

“Imamo tri slučaja i svi su povezani sa prvi pacijentom koji je došao na Plućni odjel. On je stabilno, ima upalu pluća s obje strane, srednje teška klinička slika koronavirusa”, izjavio je Arapović.

Druga zaražena je njegova supruga, a sin je bio negativan na testiranju. Treći slučaj je porodilja koja je kontakt prvozaraženog, odnosno radi u njegovoj firmi. Kazano je i kako se novorođenče testira na koronavirus.

Prvozaraženi još uvijek tvrdi da nije bio izvan zemlje te ljekari kažu kako za njega nemaju epidemiološki podatak, odnosno ko je njegov nulti pacijent.

“Čovjek uporno tvrdi da nigdje nije bio”, kazao je Ante Kvesić, direktor KBC Mostar.

Zbog ovog slučaja cijela mostarska Sveučilišna klinička bolnica je sada u velikom problemu, s obzirom da je prvozaraženi jučer imao kontakte sa brojnim osobljem, a ljekarski tim od 10 osoba je od jučer u samoizolaciji.

Direktor Kvesić kazao je kako nisu tačne glasine da je uspolena na Plućnom odjelu, koja se javno oglasila o jučerašnjem problemu dobila otkaz, ali je kazao da njen postupak nije korektam.

Ljekar sa Odjela za plućne bolesti koji je uveo zaraženog na odjel je u kućnoj izolaciji, a o njegovoj suspenziji će se tek odlučivati. Zbog novonastalih okolnosti zaustavljen je rad u Porođajnom odjelu SKB Mostar, a kako je kazao Kvesić, porođaji u narednim satima bit će usmjereni u KB “Dr. Safet Mujić”.

S ova dva slučaja ukupan broj oboljelih od koronavirusa u BiH je 38.

izvor: Klix.ba