Pročitajte odluke i mjere Kriznog štaba Grada Zenica

U Kabinetu gradonačelnika, jutros je održan sastanak Kriznog štaba za praćenje epidemije korona virusa.

Imajući u vidu nove naredbe i uputstva Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani svih javnih okupljanja, obustavi rada svim ugostiteljskim objektima, kao i svi usluga kulturnih i sportskih institucija, Grad Zenica je donijela niz lokalnih mjera, kojim namjerava zaštititi stanovništvo od širenja zaraze.

Iz Budžeta Grada, za prevenciju širenja korona virusa, prvenstveno za pomoć socijalno ugroženima i za pojačane higijenske mjere zaštite, biće izdvojeno 500 hiljada konvertibilnih maraka. Resornim službama, javnim ustanovama i preduzećima, naloženo je da do petka utvrde priorotete raspodjele ovih interventnih sredstava.

Prije svega, odlučeno je da će higijena javnih prostora u gradu biti podignuta na viši nivo. Najuzgroženijim građanima Zenice biće obezbjeđena pomoć u nabavci i prilikom nabavke potrepština. Prodaja robe na zeničkoj Tržnici, buvljaku u Lukovom polju i pijačnim prostorima u Blatuši i u Crkvicama, biće potpuno obustavljena. Uvešće se sanitarne mjere i biće pojačan nadzor nad kretanjem i ponašanjem prodavača i kupaca na zelenoj pijaci. Tržni centar radiće samo u pogledu proizvodnje i dostave hrane.

Pojačana higijena javnih prostora podrazumijevaće između ostalog i intenzivniji rad preduzeća Alba, ažurniji odvoz smeća, čišćenje gradskih ulica i naročito prostora Autobuske stanice. Vozači u javnom prevozu imaju obavezu da intenzivno vode računa o dezinfekciji unutrašnjosti vozila.

Biće umanjene cijene zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada na 50 posto, do kraja ovog mjeseca.

Upraviteljima stanova biće naloženo redovno, najmanje jednom dnevno, čisćenje i dezinfekcija stambenih i poslovnih prostora, naročito rukohvata i šteka.

Ove bi mjere danas trebalo da stupe na snagu.(S.S.)