Krizni štab ZDK nastavlja realizaciju mjera donesenih na nivou FBiH

Foto: Nejro A.

Danas je ponovo zasijedao i Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona. Naglašena je uloga Kantonalnog štaba civilne zaštite i nastavlja se s radom na realizaciji mjera donesenih na nivou Federacije BiH, istakao je dr Adnan Jupić, šef Kriznog štaba za praćenje širenja korona virusa Zeničko-dobojskog kantona.

Dr Jupić je naglasio da su aktivirane sve mogućnosti za nabavku dodatne količine opreme i dezinfikacionih sredstava, s obzirom na nestašicu ovih artikala na svjetskom tržištu.

„Mogu reći da nam se ogroman broj ljudi, koji mogu dati svoj doprinos, stavio na raspolaganje. Mnogi nude svoje usluge komunikacije i uspostavljanja relacija za proizvođačima i distributerima te opreme. Mi činimo sve da odgovorimo tom zadatku i ja sam siguran da ćemo obezbijediti sve potrebne količine“, kazao je dr Jupić u javljanju za program Radija Zenica.

Kantonalna bolnica će uskoro dobiti tri nova respiratora, nabaviti interventno vozilo i poduzeti aktivnosti na prilagođavanju prostora Stacionara za prijem novozaraženih.

Iz Kantonalnog budžeta će biti finansirana i hitna nabavka dodatnih količina zaštitne opreme koje će Institut za zdravlje i sigurnost hrane distribuirati prema domovima zdravlja.

Zdravstveni sektor u ovom trenutku je zaštićen, prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju svih, zaključuje ministar zdravstva i šef Kriznog štaba Zeničko-dobojskogg kantona, dr Adnan Jupić.

„Ja se zahvaljujem građanima, zahvaljujem se MUP-u koji vrlo kvalitetno sarađuje, Službi za inspekcijske poslove, medijima, a u prvom redu građanima, bez čije discipline i odgovornosti ne bismo postigli ono što smo postigli do sad, a to je da zaštitimo zdravstveni sektor, bolnicu prvenstveno, od prodora infekcije i širenja u bolnici, što bi bio kolaps sistema, ne bismo to mogli postići bez naših građana, nikad,“ istakao je ministar zdravstva i šef Kriznog štaba za praćenje širenja korona virusa Zeničko-dobojskog kantona, dr Adnan Jupić.(S.S.)