Krizni štab: Pacijentica iz Žepča nije zaražena korona virusom

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu utvrđeno je da pacijentica iz Žepča (64), koja je jučer smještena u izolatorij Kantonalne bolnice u Zenici, a koja je doputovala iz Italije, nije zaražena korona virusom Covid-19. Pacijentica će iz izolatorija biti premještena na drugi odjel KBZ-a.

U izolatoriju se trenutno nalaze tri osobe iz Zenice, starosti 51, 19 i 26 godina, koje su se 05. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji, a kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom Covid-19. Starija osoba još uvijek ima blage simptome bolesti, dok kod ostalo dvoje pacijenata nema kliničkih manifestacija bolesti.

Zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu je u pripravnosti, poduzima sve potrebne mjere i ima adekvatan odgovor.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi korona virus Covid-19.

• Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)
• Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.
• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama
• Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Krizni štab za praćenje novog corona virusa ZDK