Posljedice korona virusa na ekonomiju BiH: Pojedine grane već u gubitku

Epidemija i širenje korona virusa negativno utiče na ekonomiju u mnogim zemljama, pa tako naravno i na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Najveću štetu očito trpe određene grane, poput aviosaobraćaja i turizma, ali sigurno najozbiljnija prijetnja lokalnim ekonomijama je trgovinska blokada.

„Pojedine grane već su izrazile gubitke, ali i većina privrednika će u narednom periodu početi gubiti. Evo prije minut sam dobio informaciju da roba iz Italije više ne može ulaziti u Sloveniju, što za mnoge privrednike znači mnogo. Jednostavno, zaustavlja se promet roba, a promet roba je privreda“, komentariše zenički privrednik i član Upravnog odbora Grupacije poslodavaca FBiH, Vladimir Franjić.

Posljedica smanjenih ekonomskih aktivnosti, pored zaustavljanja rasta, izvoza, zapošljavanja i slično, biće i manje plate radnicima. S druge strane, manji promet roba neminovno će rezultirati i manjim izdvajanjima za državu, kroz pdv i akcize, pa će i budžetski korisnici biti oštećeni, ukazuje Franjić.

Izostanak značajnijih strukturnih reformi i potpuna ovisnost domaće privrede o globalnim trendovima, a sada i blokada trgovinske razmjene uzrokovana pandemijom korona virusa, nužno će dodatno srozati životni standard.

Pitanje je i koliko država može učiniti na eventualnoj zaštiti domaće ekonomije, koja u gotovo potpuno ovisi o Evropskoj uniji i kretanjima na globalnom tržištu. Početna osnova na kojoj se planira ekonomski rast u BiH nije povoljna za značajniji privredni rast i razvoj, a Vlada još nikada nije podržala intervencije, koje su još prije više od godinu dana predlagali poslodavci i udruženja privrednika, ukazuje Franjić.

„Država još ništa posebno nije poduzela. Grupacija poslodavaca je tražila da se sastane sa Vladom FBiH i da privrednici učestvuju u donošenju mjera koje bi smanjile gubitke i prevenirale loše scenarije“, kaže Franjić, podsjećajući da je i program mjera smanjenja pritiska na bh. privredu, sa prijedlogom sitnih intervencija u pojedinim zakonima i pravilnicima, koji je Grupacija predložila prije aktuelne situacije, ostao samo slovo na papiru.

„Mi moramo shvatiti da u državi sve staje, da ljudi kupuju samo hranu i dezinfekciona sredstva i da sve ostale aktivnosti prestaju. To nije strašno, ali ako potraje duži vremenski period, onda će to značajno uticati na planirani rast privredne djelatnosti u Bosni i Hercegovini“, zaključuje zenički privrednik i predsjednik Grupacije poslodavaca FBiH za ZDK, Vladimir Franjić. (Sanja Stević)