Islamska zajednica u BiH izdala preporuke za obavljanje molitvi

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svim mešihatima, muftijstvima i krovnim organizacijama u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori izdala instrukciju o pridržavanju uputa nadležnih državnih organa za suzbijanje širenja korona virusa.

To znači da će se sva okupljanja organizovati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, odnosno da će se obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizovati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.

Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih vlasti da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.

Također u instrukciji se apeluje na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.

Na kraju se još jednom apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl., ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.