Ferid Spahić: Jedina želja mi je pronaći svoga brata prije nego umrem

Ove godine se navršava 27 godina kako Zeničanin Ferid Spahić, neumorno traga za svojim nestalim bratom Raifom, koji je u martu 1993. godine kao pripadnik Armije RBiH otišao u akciju, i više se nije vratio.

Tog marta 1993. godine, 18 pripadnika Armije RBiH po naredbi komande otišlo je u akciju na rejonu Okruglice kod Vareša. Sedmorica vojnika se nikada nisu vratili. Ni danas, 27 godina poslije, Ferid nije došao do posmrtnih ostataka svoga brata.

“Bilo ih je sedam: Raif Spahić, Emgijad Zgrčo, Fuad Mandžuka, Zijad Muharemović, Halil Kruško, Zuhdija Fejzić i Semir Jusufović. Zajedno sa ostalim vojnicima, pripadali su Samostalnom diverzantskom bataljonu i znam da su četvorica ubijena na licu mjesta, što su potvrdili i televizijski snimci iz Republike Srpske gdje je prikazano i javljeno da su Zeničani skupo platili napad na njihove jedinice”, kaže za Zenicainfo.ba Ferid Spahić, brat nestalog Raifa.

Tada je Ferid počeo sa potragom. Prvo u jedinici u kojoj je Raif bio, pa u Visokom, Brezi i sve do agresorske strane, do Zvornika.

Raif Spahić

“Došao sam do imena ljudi koji su znali informacije o nestalim vojnicima Samostalnog diverzantskog bataljona, bio sam spreman platiti i platio sam, ali nažalost, nikakvih rezultata nije bilo”, priča Ferid.

Od 1996. godine u potragu se uključuju i porodice drugih nastradalih vojnika, njegovi prijatelji, a 2005. godine Ferid podnosi krivičnu prijavu Sudu u Sarajevu.

“Tužilac, Mirko Lešić, vodio je predmet, koji se od 2005. do 2015. godine nikada nije maknuo iz njegove ladice. Predmet je u međuvremenu preuzeo drugi tužilac s kojim nisam stupio u kontakt. Praksa im je ista, odugovlače i ne rade svoj posao”, uznemiren je Ferid.

Pitali smo Ferida, koji je najveći problem istrage i šta je to na šta sumnja u dosadašnjem dijelu njegove potrage za pravdom i posmrtnim ostacima brata Raifa.

“Saznanja od 2018. godine su me uznemirila. Ključno je bilo kada je Amor Mašović, iz Instituta za nestale osobe BiH, počeo čitati podatke o posmrtnim ostacima Emgijada Zgrče, jednog od sedam nestalih. Dužina leša 172 cm, neuhranjen (moj brat nikada nije bio debeo) i tetovaža na lijevoj ruci na kojoj je pisalo Niš, 29.7.1976. Tada mi je zagrmjelo nešto u glavi i trebalo je nekoliko minuta da dođem sebi. Moj brat Raif otišao je u vojsku 29.7.1976.godine u Niš i istetovirao tog dana sve to na lijevoj ruci. Ja sam mu govorio šta će ti to, zar trebaš tetovirati datum koji ćeš uvijek pamtitine znajući da će mi taj datum na njegovoj ruci, godinama poslije, biti od tolike važnosti. Sve je odgovaralo opisu tijela mog ubijenog brata, a bili su to podaci za njegovog ubijenog saborca Emgijada Zgrče”, potresno nam priča Ferid Spahić.

Raif Spahić još uvijek se vodi kao nestala osoba u Institutu za nestale osobe BiH, odnosno još uvijek nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci tj. nema DNK podudaranje, a na pitanje šta bi bilo najbolje rješenje, Ferid kaže.

“Ja samo tražim da se predmet makne sa mrtve tačke. Tražim da se predmet prebaci u Zenicu, nema nikakve zakonske smetnje da se prebaci sa Tužilaštva iz Sarajeva ovamo. Mislim da bi se tako dosta toga riješilo”.

Danas, 27 godina kasnije, Ferid podršku u potrazi ima od par ljudi, a pisao je i obraćao se svim institucijama, političkim zvaničnicima, Visokom sudskom tužilaškom Vijeću, predsjedniku predsjedništa BiH, Željku Komšiću, Tužilaštvu BiH, ali odgovora nikad nije dobio.

“Imam podršku od nekih udruženja, nevladinih organizacija, kao i porodica koje imaju sličnu sudbinu, ali moram kazati da imam podršku od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, predsjednika Udruženja Baton, Amira Ismića i Šerifa Patkovića, komandanta Sedme muslimanske brigade koji mi nikad nisu okrenuli leđa. Jedini medij koji je pisao o mom slučaju je Radio-televizija Zenica, tako da se ovim putem zahvaljujem vama, kao i Sinanu Gluhiću”, kazao je na samom kraju Ferid Spahić.

Razočaran u gotovo sve državne institucije u kojima nije dobio pouzdane podatke niti adekvatniju pomoć, Ferid se ipak nada čudu. Nada se da će jednog dana doći vijest o pronalasku njegovog brata.

“Volio bih da pronađem brata prije nego umrem, to mi je jedina i posljednja želja. Sve dok živim borit ću se i nadam se ako Bog da, da ću uspjeti”, poručio je 77-godišnji Ferid Spahić, brat nestalog Raifa Spahića.

Tekst: Maid Dizdarević