Zenički učenici u akciji prikupljanja knjiga za biblioteku u Bužimu

Akciju prikupljanja knjiga za opremanje Gradske biblioteke u Bužimu, u organizaciji Vijeća učenika zeničke Tehničke škole, nastavljena je danas u prostorijama ove škole na Bilmišću. Jedna je to u nizu vannastavnih aktivnosti učenika Tehničke škole, koji se redovno uključuju u akcije pomoći i projekte saradnje sa svojim vršnjacima širom BiH.

Srednjoškolske razmjene učenika, eko akcije, humanitarne aktivnosti, zagovaranje društveno korisnih ideja i projekata, sve su to načini na koje učenici grade svoje samopoštovanje, razvijaju vještine, otkrivaju talente i oslobađaju stvaralačke potencijale. Posljednja u nizu akcija koje su van nastave pokrenuli učenici Tehničke škole u Zenici imala je humanitarni karakter.

„Željeli smo da im pomognemo, jer njima je to prva biblioteka. Svi smo jedan kolektiv. Ako su oni slabiji, mi smo dužni da pomognemo koliko možemo, kako bi i oni ojačali“, priča nam član Vijeća učenika Tehničke škole, Ahmed Gagulić.

Ahmed Gagulić

Ideja se rodila tokom Festivala rada srednjih tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine, koji je prošle godine održan u Bužimu. Osnivanje gradske biblioteke u ovoj maloj općini pokrenuli su volonteri, Ahmedovi vršnjaci.

„Njihov je cilj da i drugi imaju, barem onoliko koliko imaju oni. Na učešće u ovoj akciji potaknuli su i nas nastavnike i upravu Škole“, kaže pomoćnik direktorice Tehničke škole, Nermin Hadžić.

Nermin Hadžić

Učenici ovdje sami kreiraju plan i program vannastavnih sadržaja, koje realizuju tokom školske godine, a rukovodstvo Tehničke škole podržava svaku njihovu inicijativu. Međusobna razmjena knjiga, humanitarne akcije pomoći učenicima čije su porodice u stanju socijalne potrebe, učešće u nastavi u drugim školama i u drugim gradovima, sve su to ideje koje osmisle sami srednjoškolci.

Akcija prikupljanja knjiga za novoosnovanu biblioteku u Bužimu, u kojoj su učestvovali učenici i profesori Tehničke škole u Zenici, počela je u petak, a do sada je prikupljeno 60-ak raznovrsnih naslova. Akciju je podržala Međunarodna organizacija za migracije, lokalni tim u Zenici. (Sanja Stević)