Izvrsni rezultati učenika Richmond Park škole Zenica na takmičenju u Sarajevu

Sve češće smo svjedoci da se o bosanskohercegovačkoj pameti perspekitvnih mladića i djevojaka nadaleko čuje i vidi.

Izvrsni rezultati osnovaca i srednjoškolaca Richmond Park škole iz Zenice na nedavno održanoj Bosepo olimpijadi u Sarajevu odvest će ih u Sjedinjene Američke Države, Rumuniju, Tunis i Latviju.

Riječ je o takmičenju koje se više od 10 godina održava u četiri kategorije: energetika, inžinjering i IT, zdrav okoliš i kratkomteražni film. Cilj je probuditi proces kritičkog promišljanja, inovativnosti i timskog rada kod djece.

„Krajnji cilj je da se dođe do funckionalnog znanja koje je danas mjerilo uspješnosti jednog obrazovnog sistema. Kao potvrdu toga moram istaći da su Richmond Park School u BiH u čijem sastavu je i škola u Zenici jedine i prve u državi sa certifikatom SEM kompetentnosti“, kaže direktor Richmond Park School Zenica Sabahudin Džemić.

Sabahudin Džemić

Belmin Hibić i Džejda Šimšek osvojili su Grand pri u IT-u za web shop, prvi takve vrste i time sebi omogućili stipendiju na Burch univerzitetu i plasman na informatičku olimpijadu u Rumuniji. Nermana Begović je sa svojom kolegicom Nudžejmom Sarajlić također osvojila zlato i stipendiju.

„Riječ je o projektu Energy Dish, dizajnirale smo posudu koja nam pomaže da iskoristimo toplotu, koju biorazgradivi otpad, tj. kompost proizvodi tokom svog procesa razgradnje. Koristile smo oguljinu krompira, mogu da se koriste ostaci i drugog voća ili povrća i taj smo izvor toplote koristile za cirkulirajući sistem zagrijavanja vode“, objasnila nam je Sarajlić.

Projekti iz kategorije zdrav okoliš bili su o mjerenju kvalitete zraka i prečišćavanju vode pomoću osušene bundave. U kategoriji kratkometražni film bavili su se temama kao što je vršnjačko nasilje, korupcija, ali i bojazan izražavanja ličnih stavova zbog tuđih ideala.

„Taj strah smo predstavile simbolično trakom zalijepljenom preko usta, a poruka filma je da treba da slušamo tišinu, jer ona može mnogo toga reći – ponekad i malim koracima možemo promijeniti svijest“, riječi su jedne od autorica kratkometražnog filma „Ugasi tišinu“ koji je radila zajedno s kolegicom Sarah Ibrahimagić.

Izvrsni rezultati osnovaca i srednjoškolaca Richmond Park škole iz Zenice na nedavno održanoj Bosepo olimpijadi u Sarajevu odvest će ih u Sjedinjene Države, Rumuniju, Tunis i Latviju na svjetske olimpijade. Njih ukupno 22-oje je dobilo jednu od prve tri nagrade i time ostvarili do sada najzapaženije rezultate na Bosepo olimpijadi, koja je ove godine u Sarajevu imala znatno veću konkurenciju, jer su se takmičili i osnovci i srednjoškolci, ne samo pet Richmond Park škola u BiH, već i drugih škola. (Alma Huskić)