Ars centar organizovao baletne kvalifikacije, učestvovalo 80 takmičara

Ars centar iz Zenice danas je bio domaćin trećih baletnih kvalifikacija po međunarodnoj Dance World Cup licenci.

“Drago mi je, nakon prošlogodišnje pauze, da smo ponovo domaćini i da smo uspješni organizatori takmičenja za Bosnu i Hercegovinu“, kaže je Samira Spahić-Rustempašić, predsjednica Ars centra.

Ove godine prijavilo se oko 80 takmičara iz baletnih škola iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Gonjeg Vakufa i Zenice. Takmičare je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu Inna Mazurenko iz Ukrajine, Jennifer Sarver iz SAD-a, Belma Čečo iz BiH i Maja Golubović iz Srbije. Oni su odlučili ko će se direktno iz Zenice plasirati na svjetsko takmičenje koje se od 27. juna do 4. jula održava u Rimu.

„Ars centar sa ovom licencom i učešće Bosne i Hercegovine je zaista veliko i zahvaljujući Ars centru naša zemlja dio je svjetske organizacije i jedna je od velike porodice od 62 članice. Sa ovom licencom imamo mogućnost da takmičenju pridružimo i druge zemlje regiona“, ističe Samira Spahić–Rustempašić.

Nakon takmičarskog dijela organizovan je master klas za takmičare i umjetnike baleta. Od 20 sati, na velikoj sceni BNP-a je Gala večer na kojoj će veliki broj učesnika, sa najboljim rezultatima u takmičarskom programu predstaviti najefektnije plesne izvedbe u Bosni i Hercegovini. Gošća večeri biće mlada Adna Kujundžić koja je upravo iz Zenice otišla na svjetsko takmičenje u Njemačku i donijela prvo zlato u kategoriji modernog baleta.
(Danko Travar)