Udruženje Baton organizovalo javnu tribinu povodom Dana žena

U susret nadolazećem prazniku 8. martu, Međunarodnom danu žena, večeras je, u organizaciji Udruženja Baton, u prostorijama muzeja Grada upriličena tribina kojoj su, pored velikog broja Zeničana, prisustvovale i predstavnice stručne nevladine organizacije “Medica” Zenica.

Fokusirajući se na preživjele osobe ratnog seksualnog nasilja, učesnici tribine naglasili su da se ratno silovanje, a naročito same preživjele istog, nikako ne smiju zaboraviti.

Preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja, nažalost, i danas se suočavaju s mnogobrojnim problemima. Ipak, želim biti optimistična, ali i realna, stoga naglašavam da se pozitivni pomaci u ovom segmentu ipak naziru, i to ponajviše u samoj porodici koja podržava žene koje progovore o ovim tragičnim iskustvima. Nažalost, mnoge žene koje su preživjele traume poput ovih dugo razmišljaju i skupljaju hrabrost da o istim progovore. No, opet naglašavam, ta stigma se svakodnevno umanjuje”, kazala je, između ostalog, za portal Zenicainfo.ba Sabiha Husić, direktorica “Medica” Zenica.

Poštovanje i solidarnost spram žrtava ratnog seksualnog nasilja su neminovni. Upravo empatija najbližih, ali i drugih pripadnika lokalne zajednice, motivišu preživjele žene na osmijeh, zadovoljstvo, sreću i svakodnevni životni napredak.

Mnogobrojne žene koje su preživjele najgrublji oblik nasilja danas su i  privatno i poslovno itekako uspješne, savladale su svoje traume i na taj način postepeno rješavale brojne životne prepreke”, dodaje Husić.

Probuđena je svijest građana o ovoj problematici. No, dokle god, makar i samo jedna žena bude patila uslijed spomenutih problema, o ovoj temi se ne smije prestati pričati, zaključak je večerašnje “Batonove” tribine. (Lamija Pojskić)