Rudari pogona Raspotočje ušli u jamu: Prekinuta obustava rada

Danas popodne prekinuta je obustava proizvodnje u pogonu Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, nakon što su radnicima isplaćena sredstva za topli obrok i uplaćene rate kredita. Druga smjena sišla je u jamu Raspotočje, nakon obustave koja je počela sinoć u 23 sata. 

Bojkot zbog kašnjenja uplate sredstava za kreditne rate i topli obrok zeničkim rudarima, završen je danas u 15 sati. Druga smjena u pogonu Raspotočje s radom je počela regularno.

Zeničkim rudarima topli obrok isplaćuje se do petog u mjesecu, što je ovoga puta izostalo, ali to nije bio jedini razlog za obustavu proizvodnje, kazao nam je danas popodne predsjednik Sindikata RMU Zenica, Nijaz Vardo.

„U pitanju su rate kredita, koje su sa računa radnika odbijene još sredinom februara i koje do danas nisu uplaćene. Normalno, sad na to idu kamate, što će radnike oštetiti“, kaže Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Nijaz Vardo

On je dodao da su isplate rudarima inače uredne i da se nada da se ovakve situacije više neće dešavati.

Nedostajućih 740 hiljada KM za isplatu toplog obroka i uplatu kreditnih rata nadoknađeno je jutros, nakon što je kompanija ArcelorMittal izmirila obaveze po osnovu isporučenog uglja.

„Mi smo odmah dostavili spiskove radnika i dali nalog bankama da preuzmu sredstva sa računa Rudnika“, istakao je direktor RMU Zenica, Edin Pašić.

Proizvodnja u jami Raspotočje bila je obustavljena od sinoć u 23 sata do danas popodne, dok u pogonu Stara jama obustave nije ni bilo. (Sanja Stević)